Hrana i piće

Kiflice sa orasima, na brzaka

Orasi se odlično kombinuju sa pecivima, mada, da se ne lažemo, odlično se kombinuju sa praktično bilo čime. U ovom jednostavnom receptu ćemo ih spojiti sa kiflicama, mnogo kiflica, da ima i za ukućane i da se udeli komšiluku.

Za testo potrebno je:

1 kockica kvasca

400ml mleka (odvojiti 250ml za testo, 50ml odvojiti posebno u šolju za kvasac, 100ml za nadev)

1 kašika masti ili putera

5 žumanaca

300g šećera

300g brašna

Za nadev potrebno je:

200g mlevenih oraha

cimet

karanfilić

Priprema testa za kiflice

U šolju sa mlakim mlekom rastopiti kvasac. U posudi za mešanje dobro se umuti: 1 supena kašika masti ili putera, 5 žumanaca i 300g šećera. Na ovo se uspe mleko sa rastopljenim kvascem, 280g brašna, malo soli i 250ml mleka. Testo dobro izmešati (kako god vam lakše), i pokriveno ga ostaviti na toplom mestu da kisne dok se ne digne. Posle toga testo se na dasci za mešanje razvije oklagijom debljime prsta, zatim seče na jednake četvorouglaste komadiće, pa se puni nadevom. kiflice

Kiflice 1

Priprema nadeva od oraha

200g samlevenih oraha, šećer, mleko, cimet i karanfilić sipati u jednu šerpu, izmešati i na tihoj vatri kuvati dok se ne zgusne. Povremeno promešati da ne uhvati.

Kada se smesa ohladi, nadev stavljati na isečene kocke testa i uvijati u kiflice. Uključiti peć na 180-200 stepeni. Kiflice položiti u tepsiju, premazati umućenim jajetom (po izboru posuti šećerom) i staviti u zagrejanu pećnicu.

Pročitajte još i kako podstaći decu da jedu zdravo!

Povezani članci

Back to top button