Uradi sam - katalog
29.4 C
Zrenjanin
16.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaŽivotZdravljeKineziterapija - pokret kao lek

Kineziterapija – pokret kao lek

Za portal 105.rs piše dr Nataša Magda, specijalistkinja fizikalne medicine i rehabilitacije

European Top 44 Airplay chart

Šta je kineziterapija?

Kineziterapija je oblast fizikalne medicine, značenje termina je lečenje pokretom. Vežbe podrazumevaju sistematizovane pokrete u cilju očuvanja, poboljšanja ili kompenzacije funkcije lokomotornog aparata. Vežbama se povoljno utiče i na funkciju organskih sistema koji su povezani sa lokomocijom. Poboljšava se funkcija nervnog sistema, kardiovaskularnih, endokrinih i metaboličkih funkcija.

Terapijski efekti kineziterapije su: povećanje mišične snage, povećanje obima pokreta u zglobovima, poboljšanje koordinacije pokreta, uspostavljanje pravilne šeme pokreta i motoričke aktivnost, poboljšanje cirkulacije i ubrzanje lokalnog metabolizma.

Koje tegobe se najčešće tretiraju kineziterapijom?

Kineziterapija se uspešno primenjuje za tretman bola u leđima, koji nastaje usled lošeg držanja tela, uslova radnog mesta, degenerativnih oboljenja kičme ili kao posledica povrede. Jačanje mišića stabilizatora kičmenog stuba, korekcija posture, vežbe istezanja, disanja i relaksacije, značajno umanjuju tegobe i sprečavaju nastanak deformiteta.

U tretmanu obolelih zglobova, kineziterapija doprinosi poboljšanju pokretljivosti, stabilizaciji i rasterećenju zgloba. Neophodna je nakon preloma kosti i imobilizacije, kada je došlo do ograničenja pokreta usled ukočenosti zgloba, slabosti i skraćenja tetiva i mišića.

Nakon oboljenja ili povreda centralnog i perifernog nervnog sistema, kineziterapija je neophodna za vraćanje izgubljenih funkcija. Neuromišićna reedukacija, poboljšanje mišićne snage, obima pokreta i koordinacije, doprinose poboljšanju funkcionalnosti i kvaliteta života pacijenta.

Kineziterapija se uspešno primenjuje u lečenju hroničnog bola, za poboljšanje cirkulacije, opšte kondicije i funkcionalnosti.

Na koji način se dozira i određuje broj tretmana?

Kineziterapija se propisuje nakon pregleda lekara specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije i kineziološke analize. Sprovode je viši fizioterapeuti. Da bi se uspešno primenila, neophodno je da se individualno dozira i prati od strane stručnjaka. Po pravilu obuhvata i ergonomsku edukaciju, tj korekciju lošeg držanja tela. Vežbe se sprovode aktivno, kada pacijent vežba uz instrukcije ili asistenciju terapeuta. Kada je to neophodno terapeut izvodi vežbe pasivno, ali je i tada potrebna puna saradnja pacijenta. Pacijent se obučava nakon tretmana da samostalno primenjuje vežbe u kućnim uslovima.

Zašto se kaže da je ovo holistički pristup medicini?

Holistički pristup znači sagledavanje kompletnog fizičkog i psihičkog stanja, opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, zahteva radnog mesta i njegovih životnih navika. Za uspešnu kineziterapiju je neophodno sagledati sve navedene faktore i odrediti onu vrstu vežbi koje najbolje prijaju pacijentu. Dokazano je da kineziterapija poboljšava i psihičko stanje pacijenta, kao i kognitivne funkcije.

Da li kineziterapija može delovati preventivno?

Kineziterapija ima veliki značaj u prevenciji brojnih oboljenja. Pre svega, deluje preventivno na posledice opterećenja kičmenog stuba, zglobova i mišića. Važno je započeti kineziterapiju nakon prvih simptoma bola u leđima, ukočenosti, napetosti i umora. Pravovremeno lečenje prevenira nastanak hroničnog bola.

Dokazano je da redovno vežbanje deluje preventivno na nastanak hroničnih bolesti ili njihovih posledica, kao što su kardiovaskularne i metaboličke bolesti. Značajna je prevencija osteoporoze i padova u starijem životnom dobu. Smanjuje se rizik od depresije i demencije kod starijih osoba koje redovno vežbaju. Da bi se postigli pravi rezultati u prevenciji, neophodno je vežbati pod stručnim nadzorom.

Šta je kineziotejping i kako deluje?

Kineziotejping je terapijska metoda koja koristi autentično dizajniranu elastičnu  traku. Primenom trake se poboljšava funkcionisanje različitih tkiva (mišića, zglobova, nerava, krvnih i limfnih sudova), smanjuje bol, otok, utiče se na senzibilitet, koriguje pozicija ekstremiteta ili dela ekstremiteta. Traku postavlja stručno lice prema terapijskom cilju što omogućava stalnu 24 časovnu stimulaciju. Plasira se na kožu i nosi nekoliko dana. Tretiranjem kože indirektno se tretiraju tkiva u dubini.

Dugogodišnja istraživanja i klinička ispitivanja su ukazala na produženo terapijsko dejstvo i definisala metodu kao efikasan i najprirodniji vid lečenja, koji podržava  isceljujuće kapacitete našeg tela.

Tvorac metode je Dr Kenzo Kasa. Metoda je prvo korišćena u Japanu, a popularnost i ekspanziju je doživela zahvaljujući korišćenju u sportu.

Osim u sportu, nalazi široku primenu u lečenju neuroloških, ortopedskih i reumatoloških bolesnika, u terapiji bola, cirkulatornih poremećaja i sastavni je deo svih faza fizikalne terapije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
29.4 ° C
29.4 °
28.4 °
35 %
3.1kmh
55 %
Ned
30 °
Pon
30 °
Uto
33 °
Sre
36 °
Čet
30 °