Koliko dugo pivo može da „stoji“?

Pivo često ostaje pitko i nakon isteka roka trajanja, pri čemu je trajnost zavisna od faktora kao što su vrsta piva, sadržaj alkohola i uslovi skladištenja.

Pivo trajanje

Pivo? Da dugo stoji? Da stigne da mu istekne rok? Nemoguće! Ali, i to se dešava. Jeste li se ikada zapitali koliko dugo može da traje vaše omiljeno pivo i kako ga najbolje čuvati?

Šta znači rok trajanja na flašama piva

Na flaši piva ne nalizi se ustvari datum isteka roka, već je navedeni datum garancija za svežinu piva. Čak i nakon ovog datuma, vaše pivo može biti ukusno, sve dok ga pravilno čuvate. Ne brinite, štetne bakterije nemaju šanse kod piva zbog alkohola i kiselosti pH vrednosti, osim ako ga, opet ponavljamo – ne skladištite pravilno.

Trajnost varira u zavisnosti od vrste piva, odnosno izbor piva utiče na trajnost. Kod jakih i hmeljnih sorti poput pilsnera ili IPA treba biti brz da biste uživali u punom aromatičnom iskustvu, a možete ostaviti sa strane slatkasta i jaka piva – kao dobro vino, ona sazrevaju s vremenom i razvijaju kompleksne arome.

Pivo flasa 1

Kako optimalno čuvati svoje pivo

Da biste izvukli najbolje iz svog piva, čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu i uspravno, zbog mogućeg stvaranja taloga. Konstantna temperatura između 5°C i 10°C je idealna za očuvanje ukusa. Izbegavajte izlaganje piva temperaturnim oscilacijama i svetlu, jer to nije poželjno, što zbog hemijskih procesa u tečnosti, što zbog termodinamičkih procesa ambalaže. U plastičnim flašama je podložnije kvarenju zbog većeg uticaja svetla, i trajnost je smanjena u odnosu na pivo u staklenim bocama ili limenkama.

Ako se pitate koja je je razlika između plastike i stakla kada su oba prozirna, to je zbog toga što tečni hleb u plastici brže gubi svoju gaziranost i brže dolazi u dodir sa vazduhom zbog porozne prirode materijala, dok je pivo u staklenoj flaši praktično hermetički zatvoreno. Takođe, mala tajna zašto pivo iz braon boce ima bolji ukus – braon boja stakla, a i plastike bolje blokira UV zrake od alternativa.

Posebne napomene za kraft piva i bezalkoholne varijante

Kraft piva su jedinstvena i osetljiva – uživajte u njima svežim kako biste doživeli njihov poseban ukus. Međutim, bezalkoholna piva i piva sa dodatkom alkohola treba držati na oku: nakon isteka navedenog roka, često više nisu pitka.

Čak i ako je rok prošao, vaše pivo može još uvek biti užitak. Obratite pažnju na znakove poput plesni ili neobičnog mirisa kako biste bili sigurni da vam neće pokvariti zadovoljstvo. Pravilnim skladištenjem možete se radovati ukusnom iskustvu sa pivom kad god poželite.

Pivo priroda

Još po koja zanimljivost

Iako ima visoku energetsku vrednost, pivo se ne klasifikuje kao prehrambeni proizvod jer samo deo njegovih sastojaka doprinosi izgradnji ljudskih tkiva. Većina energetske vrednosti piva potiče od alkohola, koji nije hranljiv jer ne doprinosi sintezi tj stvaranju novih tkiva. Da, ni salu. Za to je odgovoran alkohol zbog kojeg se ožedni i ogladni.

Pivo sadrži i biološki aktivne materije koje su važne za zdravu funkciju organa za varenje, igrajući ključnu ulogu iz fiziološke perspektive. Na primer, ugljen-dioksid koji daje pivu osvežavajući karakter, povoljno utiče na funkciju organa za varenje. Takođe, gorke supstance iz hmelja stimulišu lučenje žuči i poboljšavaju proces varenja hrane.

Pročitajte još i lečenje mamurluka – ova pića su odlična za to!