Hrana i piće

Kukuruzna proja sa sirom – najjednostavniji i najukusniji recept

Kukuruzna proja je jedno od onih jela iz prošlih vremena, kada su naši preci zbog skromnih uslova života morali da se snađu sa vrlo jednostavnim, ali nutritivno bogatim sastojcima. Ovaj recept je deo naše tradicije i obavezno je prisutan na mnogim trpezama. Iako su se tokom godina menjale varijante ovog jela, osnovni principi pripreme ostali su isti, a njegova popularnost nije opala.

Stara vremena pamte ovakvu proju

Tradicionalna proja pravljena je sa samo tri osnovna sastojka: kukuruznim brašnom, solju i vodom. Mnogi ljudi su je pravili kao jeftin i hranljiv obrok, jer su kukuruzno brašno i voda bili lako dostupni. Sa vremenom, međutim, ljudi su počeli da eksperimentišu sa dodatkom drugih sastojaka, čime su napravili razne varijacije ovog jela.

Kukuruzna proja je odlična kao prilog uz različite vrste jela. Najčešće je jedemo za doručak, uz jogurt.

Ako želite da probate malo bogatiju verziju tradicionalne projice, predlažemo vam sledeći recept. Iako se čini da je osnovni recept sličan originalnom, sa nekoliko dodatnih sastojaka možete dobiti sočnu i ukusnu proju koja će oduševiti vašu porodicu i prijatelje.

Sastojci:

  • 300 – 500 grama sira
  • 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 šoljica ulja
  • 4 šoljice kukuruznog brašna
  • 250 ml kisele vode

Priprema:

Recept je veoma jednostavan i ne zahteva mnogo vremena. Za pripremu, prvo pomešajte sve suve sastojke, tj. kukuruzno brašno, prašak za pecivo i so. Potom u drugoj posudi umutite jaja i dodajte ih u smesu sa brašnom. Zatim dodajte sir, koji je prethodno malo izgnječen i dobro promešajte sve sastojke. Na kraju, sipajte ulje i kiselu vodu, a zatim sve dobro sjedinite dok ne dobijete homogenu smesu.

Ako smesa izgleda malo ređe, to nije problem. Kukuruzna proja treba da bude umereno retka, kako bi bila sočna, ali pazite da ne bude previše tečna, jer bi u tom slučaju mogla da se zalepi za pleh i neće se lepo peći. U suprotnom, ako je smesa previše gusta, proja će biti suva i rasipaće se.

Kada ste pripremili smesu, podmažite pleh mašću, uljem ili čak puterom, kako bi proja imala lepu, zlatno-smeđu koricu. Zatim sipajte pripremljenu smesu u pleh, pazeći da ravnomerno rasporedite. Rernu prethodno zagrejte na 180 stepeni, a zatim stavite proju da se peče. Vreme pečenja zavisi od debljine smese, ali obično traje oko 30 minuta. Proja je gotova kada dobije lepu zlatno-smeđu boju na površini, a miris koji se širi iz rerne će vam reći da je pravo vreme da je izvadite. Možete koristiti i čačkalicu ili viljušku da proverite da li je unutrašnjost proje pečena – ako izađe suva, proja je spremna.

Kukuruzna proja sa sirom

Takođe je možete peći u kalupima za mafine

Za malo drugačiji efekat, proju možete peći u kalupima za mafine, čime ćete dobiti male, individualne porcije koje su idealne za posluženje na raznim zabavama ili okupljanjima. Takođe ih možete nositi i na posao, ili ih pakovati deci za užinu.

Kada budete sipali smesu u kalupe za mafine, imajte na umu da ne treba da ih napunite do vrha. Preporučuje se da ostavite oko trećinu praznog prostora na vrhu svakog kalupa, jer će proja tokom pečenja porasti i može iskipeti iz kalupa ako ima previše smese u kalupu.

Da li ste isprobali Fokaču? Obožavaju je svi ljubitelji testa!

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button