Naslovna stranicaŽivotHrana i pićePilav- od Azije do vojvođanskih trpeza

Pilav- od Azije do vojvođanskih trpeza

Deo domaće kuhinje koja vodi egzotično poreklo.

European Top 44 Airplay chart

Jelo koje je obeležilo sigurno mnoga detinjstva- pilav.

Mnogi poistovećuju rižoto sa pilavom, ali- da se zna, nije isto! Ključna razlika je u tome, što se za rižoto pirinač mora propržiti na ulju, dok se za pilac samo kuva na vodi ili u drugoj tečnosti.

Pilav nama zvuči kao veoma domaćinski izraz, a zapravo je persijskoj porekla! U prevodu, označava gusto skuvani pirinač. Sasvim je na mestu, pošto je naš, vojvođanski pilav upravo to- gusto skuvani pirinač, u koji se dodaje povrće i neko meso- najčešće piletina.

Veruje se da se ovo jelo kod nas odomaćilo u vreme kada je Otomansko carstvo vladalo ovim prostorima.

Od domaćinstva do domaćinstva se razlikuje konkretan recept, pošto svaka prava domaćica će dodati svoj neki obrt. Ipak, osnova pilava je ista- i zapravo je veoma zdrav obrok.

Sjajan izbor za vas, koji biste želeli malo da obratite pažnju na ishranu. Kombinacija pirinča, povrća i piletine, sa začinima je uvek zdrav izbor. Možete pilav praviti i od integralnog pirinča.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
2.2 ° C
4.5 °
2.2 °
84 %
4.1kmh
87 %
Fri
14 °
Sat
15 °
Sun
13 °
Mon
6 °
Tue
7 °