Jelo koje je obeležilo sigurno mnoga detinjstva- pilav.
Mnogi poistovećuju rižoto sa pilavom, ali- da se zna, nije isto! Ključna razlika je u tome, što se za rižoto pirinač mora propržiti na ulju, dok se za pilac samo kuva na vodi ili u drugoj tečnosti.
Pilav nama zvuči kao veoma domaćinski izraz, a zapravo je persijskoj porekla! U prevodu, označava gusto skuvani pirinač. Sasvim je na mestu, pošto je naš, vojvođanski pilav upravo to- gusto skuvani pirinač, u koji se dodaje povrće i neko meso- najčešće piletina.
Veruje se da se ovo jelo kod nas odomaćilo u vreme kada je Otomansko carstvo vladalo ovim prostorima.
Od domaćinstva do domaćinstva se razlikuje konkretan recept, pošto svaka prava domaćica će dodati svoj neki obrt. Ipak, osnova pilava je ista- i zapravo je veoma zdrav obrok.
Sjajan izbor za vas, koji biste želeli malo da obratite pažnju na ishranu. Kombinacija pirinča, povrća i piletine, sa začinima je uvek zdrav izbor. Možete pilav praviti i od integralnog pirinča.