22.2 C
Zrenjanin
8.06.2023.
Naslovna stranicaZrenjaninSve što treba da znate o vakcinaciji protiv virusa kovid 19 u...

Sve što treba da znate o vakcinaciji protiv virusa kovid 19 u Zrenjaninu

Ceo proces objasnio je direktor Doma zdravlja "Dr Boško Vrebalov", dr Zdravko Ždrale.

European Top 44 Airplay chart

Direktor Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, dr Zdravko Ždrale, održao je konferenciju za novinare, na kojoj je pričao o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji kao i o problemima sa kojima se suočava ta institucija.

Kako kaže, Domu zdravlja trenutno nedostaje kadar, pošto se na bolovanju nalazi 65 radnika. Od tog broja, 31 osoba je kovid pozitivna.

Direktor se osvrnuo i na proces vakcinacije. Ocenjen je kao prioritet, samim tim se unutrašnji organizacioni kapaciteti Doma zdravlja podređuju tome.

Vakcinacija protiv virusa kovid 19 moguća je isključivo u zgradi Stare specijalističke poliklinike, svakog dana od 8 do 19 časova. Na raspolaganju su vakcine tri proizvođača: Fajzer, Sputnjik (ruska) i Sinofarm (kineska). Ima dovoljno za sve tri doze imunizacije.

Građani se raspoređuju na četiri punkta- dva u prepodnevnoj i dva u popodnevnoj smeni. Zakazani pacijenti imaju prednost nad nezakazanima. Ako želite, svoj termin možete zakazati, odnosno zatražiti putem eUprave. Potrebno je da ispunite onlajn formular kojim iskazujete interesovanje za primanje vakcine, možete odabrati i koju biste želeli da primite. Nakon toga, vaš se zahtev prosleđuje i čekate potvrdni e-mail, odnosno sms poruku. U roku od nekoliko dana trebali biste da budete pozvani, sa određenim terminom, za primanje odabrane vakcine.

Treće doze vakcine se ne zakazuju. Ukoliko dobijete poruku od eUprave o trećoj dozi, radi se samo o obaveštenju da ste stekli pravo na treću dozu, ali nije zakazan termin.

Prema podacima Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, od početka proseca vakcinacije zaključno sa 03. novembrom 2021., protiv virusa kovid 19 i gripa, vakcinisano je ukupno: prvom dozom 48.060, drugom dozom 46.382 i trećom dozom 14.126 osoba.

Razmatra se i mogućnost da se opet osposobi hala „Medison“ kako bi se proces vakcinacije odvijao brže.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
22.2 ° C
22.2 °
22.2 °
75 %
4.3kmh
100 %
Thu
22 °
Fri
26 °
Sat
26 °
Sun
25 °
Mon
22 °