15.6 C
Zrenjanin
28.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotZdravljeTrčanje po hladnom vremenu? Da, ali...

Trčanje po hladnom vremenu? Da, ali…

Sezona trčanja ne mora biti gotova kada dođu hladniji dani. Uz ovih deset saveta, budite aktivni i sačuvajte svoje telo i zdravlje.

European Top 44 Airplay chart

Trčanje po hladnom vremenu može biti izazovno, ali uz odgovarajuću pripremu i opremu, možete uživati u trčanju čak i tokom zimske sezone. Evo nekoliko saveta:

  • Odeća – Slojevito oblačenje je vrlo važna stavka. Nosite više slojeva kako biste održali toplotu. Tanji sloj blizu tela za odvođenje vlage, zatim izolacioni sloj za zadržavanje toplote, i vodootporni spoljni sloj kako biste se zaštitili od vetra i padavina. Gubitak toplote često se dešava kroz glavu, pa nosite toplu kapu. Rukavice su važne kako biste očuvali toplotu ruku.
  • Obuća – Trčanje po hladnom vremenu, vrlo često uključuje i trčanje po mokrim podlogama. Ako trčite po snegu ili mokroj stazi, vodootporna obuća je ključna. Kvalitetne čarape pomažu u održavanju toplote i štite stopala od hladnoće.
patike
  • Trčanje po dnevnom svetlu – zimsko doba je vreme kada se ranije smrkava. Kad god možete trčite po danu ili birajte staze koje su dobro osvetljene. Ako trčite u sumrak ili noću, nosite reflektujuću opremu kako biste bili vidljivi drugima.
  • Pravilno se zagrevajte – U hladnijim uslovima, mišići su skloniji povredama. Posvetite više vremena zagrevanju nego inače, pre nego što počnete s intenzivnim trčanjem.
  • Prilagodite ritam trčanja – Smanjite tempo, jer hladnoća može uticati na vašu mišićnu fleksibilnost. Fokusirajte se na očuvanje tehnike trčanja.
  • Hidratacija – To što se manje znojimo tokom trčanja u zimskom periodu, ne znači da nam hidratacija nije potrebna. Iako možda ne osećate žeđ, pijte dovoljno vode tokom trčanja.
  • Zaštita od vetra – Hladan vetar može dodatno ohladiti telo, pa nosite odeću koja pruža zaštitu od vetra.
  • Izbegavajte led – Za one koji su rešeni da tokom cele godine trče, niske temperature, sneg i led neće predstavljati prepreku. Međutim, izbegavajte staze koje su prekrivene ledom kako biste smanjili rizik od povreda.
  • Planirajte unapred – Pratite vremensku prognozu i pripremite se za promenljive uslove. Ako su temperature izuzetno niske, razmotrite trčanje u toplijem delu dana.
  • Završite s istezanjem – Istezanje je nešto što bi trebalo praktikovati posle svake fizičke aktivnosti, a nešto što trkači vrlo često preskaču. U hladnijem delu godine, ne samo da je neophodno da se istežete, već povećajte vreme istezanja nakon trčanja kako biste očuvali fleksibilnost mišića.
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
15.6 ° C
17.3 °
15.6 °
77 %
1.2kmh
35 %
Uto
25 °
Sre
23 °
Čet
25 °
Pet
25 °
Sub
19 °