16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaProjektiU ZR telu ZR duhU ZR telu ZR duh | Emisija broj 3

U ZR telu ZR duh | Emisija broj 3

U okviru projekta U ZR telu ZR duh, koji je realizovala integrisana redakcija dva medija (Radio 105 i internet portal 105.rs), trudili smo se da doprinesemo razvoju sporta i fizičke kulture, a ujedno, na taj način, doprinesemo i prevenciji mnogih bolesti. Promovisali smo aktivnosti pojedinaca, sportskih klubova i udruženja koji organizuju i sprovode fizičku aktivnost, sa akcenton na one koji to sprovode, bez posebne opreme, garderobe ili plaćanja članarine. Takođe, projekat je imao za cilj da promoviše pojedince, klubove i njihove uspehe na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Ovoga puta razgovarali smo sa Srđanom Neškovskim, među sugrađanima poznatijim kao Šibi. On već godinama unazad vodi jedan vrlo koristan projekat u gradu “Zaplivaj život”. Projekat traje od 2016. godine. Zrenjaninci žive na reci, u blizini nekoliko jezera i kanala, svakodnevno su u kontaktu sa vodom i ukoliko ne znaju da plivaju, sebe dovode u opasnost, kaže Srđan.

Zato smo želeli, da najpre u radu sa najmlađima, broj neplivača u gradu smanjimo koliko god možemo, dodaje Neškovski.

Obuka za neplivače je potpuno besplatna, a podršku pruža Grad Zrenjanin, JU “Sportski objekti” kao i Sportski savez Grada Zrenjanina.

Obuka se realizuje tokom cele godine na otvorenom i u zatvorenom bazenu. Za obuku mogu da se prijave svi koji imaju dobru volju i koji su obavili lekarski pregled. Takođe, jedan od uslova je da polaznik ima minimum pet godina i da bez problema može da primi vodu na lice. Stariji neplivači su takođe dobrodošli, a razlike u obuci praktično nema, jer svi neplivači moraju proći iste elemente i iste tehnike, bez obzira na to koliko godina imaju.

Nakon što se obuka završi u malom bazenu, polaznici prelaze u veliki bazen i uče tehnike plivanja. Još jedan zanimljiv momenat je da, čak i kad nauče da plivaju, ne moraju prestati da dolaze. Mogu se družiti sa nama koliko god to žele.

Ljudi su svesni da im je kvalitet života lošiji ukoliko ne znaju da plivaju, tako da u praksi imamo starije neplivače, koji žele da se oslobode straha i komotno borave pored vode I u vodi, kaže Srđan Neškovski.

Prijava za obuku je jednostavna, direktno se obraćaju trenerima, ali je broj mesta ograničen, jer treneri ne mogu raditi sa previše polaznika u isto vreme.

Treninzi se održavaju tri puta nedeljno, tokom cele godine, a termini traju po sat vremena. Polaznici nisu u obavezi da dolaze redovno, već dolaze onda kada to njima odgovara.

Mi se ne bavimo takmičarskim plivanje, što znači da nema nikakvog pritiska na decu, najvažnije je da savladaju veštinu plivanja i da budu bezbedna. Takođe, još jednom bih istakao da je ovaj program potpuno besplatan, dodaje Neškovski.

Podcast verziju emisije u kojoj možete saznati više informacija o projektu “Zaplivaj život”, i čuti kompletan razgovor sa Srđanom Neškovskim, poslušajte ovde (emitovane muzičke numere nismo uključili u podcast, radi usklađivanja sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima):

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...