16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaProjektiU ZR telu ZR duhU ZR telu ZR duh | Emisija broj 2

U ZR telu ZR duh | Emisija broj 2

U okviru projekta U ZR telu ZR duh, koji je realizovala integrisana redakcija dva medija (Radio 105 i internet portal 105.rs), trudili smo se da doprinesemo razvoju sporta i fizičke kulture, a ujedno, na taj način, doprinesemo i prevenciji mnogih bolesti. Promovisali smo aktivnosti pojedinaca, sportskih klubova i udruženja koji organizuju i sprovode fizičku aktivnost, sa akcenton na one koji to sprovode, bez posebne opreme, garderobe ili plaćanja članarine. Takođe, projekat je imao za cilj da promoviše pojedince, klubove i njihove uspehe na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

U drugoj emisiji, koju smo emitovali u okviru ovog projekta, razgovarali smo sa Predragom Tanackovićem, odbojkaškim trenerom i osnivačem Odbojkaškog kluba “Proleter”. Predrag je takođe dugogodišnji odbojkaški radnik i profesor fizičkog vaspitanja.

Ideja za pokretanjem novog kluba javila se 2009. godine, zbog nedostatka muške odbojke u gradu. Nekoliko godina kasnije, u klubu su pokrenute i ženske selekcije. Danas, klub i u muškoj i u ženskoj konkurenciji ima sve selekcije.

Ekipe treniraju na nekoliko lokacija, u Medicinskoj školi, OŠ “Đura Jakšić” i hali “Zvonimir Zvonko Vujin”. Osim redovnih trenažnih aktivnosti i takmičenja u ovkiru ranga u kojima nastupaju, ovaj odbojkaški klub je redovan učesnik završnih turnira u gotovo svim kategorijama u pokrajini i Srbiji.

Osim “učenja” odbojke, Predrag ističe druženje kao glavnu vrednost koju prezentuju deci sa kojom rade. Uvažavanje razlika i prihvatanje je nešto čemu su posebno posvećeni. Decu učimo da prihvate poraz, da se raduju kad pobede, da se bore, ali i da tuguju. Učimo ih životu, jer život je vrlo sličan sportu, kaže Predrag Tanacković.

Najveći motiv dece da se bave sportom je na početku uvek druženje, a mi se trudimo da taj motiv potraje što duže.

Predrag Tanacković ističe da je najbolje vreme da dete postane aktivno, praktično odmah, od kada počne da puzi. Bavljenje sportom ozbiljnije, preporučuje se od 6. godine, gde se najpre savetuje bavljenje bazičnim sportovima, atletikom, gimnastikom ili plivanjem. Najbolje vreme da se počne sa odbojkom je treći razred osnovne škole, kada je dete i psihički i fizički spremno za odbojkaške aktivnosti.

Odbojka je komplikovan sport koji zahteva brzu reakciju i razmišljanje, uči nas da radimo zajedno, da mislimo zajedno, preuzimamo zadatke i odgovornosti, dakle život u malom, kaže Predrag.

Odbojkaški klub Proleter je opredeljen od početka za rad sa mlađim kategorijama i u svim selekcijama igraju deca iz Zrenjanina i okolnih mesta. Zbog ovakvog načina rada i ovakvog cilja, imaju mnogo uspeha u mlađim kategorijama na nivou države.

Podcast verziju emisije u kojoj smo razgovarali sa sa Predragom Tanackovićem, možete poslušati ovde (emitovane muzičke numere nismo uključili u podcast, radi usklađivanja sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima):

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...