17.3 C
Zrenjanin
31.05.2024.
Naslovna stranicaProjektiU ZR telu ZR duhU ZR telu ZR duh | Emisija broj 5

U ZR telu ZR duh | Emisija broj 5

U okviru projekta U ZR telu ZR duh, koji je realizovala integrisana redakcija dva medija (Radio 105 i internet portal 105.rs), trudili smo se da doprinesemo razvoju sporta i fizičke kulture, a ujedno, na taj način, doprinesemo i prevenciji mnogih bolesti. Promovisali smo aktivnosti pojedinaca, sportskih klubova i udruženja koji organizuju i sprovode fizičku aktivnost, sa akcenton na one koji to sprovode, bez posebne opreme, garderobe ili plaćanja članarine. Takođe, projekat je imao za cilj da promoviše pojedince, klubove i njihove uspehe na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

U ovoj emisiji razgovarali smo sa Srđanom Đorđevićem, trenerom u Kajak klubu „Begej“.

Klub postoji od 1947. godine, a u okviru klubu postoji omladinska škola kajaka. U ovoj školi, treniraju deca od 8 do 12 godina, a škola je besplatno tokom cele godine i sa njima radi iskusni Jožef Juhas. Ostali treneri koji rade u klubu, zaduženi su za starije od 12 godina.

S obzirom na prirodu sporta, kada vreme dozvoljava, trenira se na vodi, a u zimskom periodu u klupskoj teretani koja je opremljena, između ostalog, zahvaljujući podršci Grada Zrenjanina.

Najvažniji uslov za bavljenje ovim sportom je da deca znaju da plivaju. Zahvaljujući dobroj saradnji sa JU “Sportki objekti”, možemo da, one koji ne znaju dobro da plivaju, najpre tome naučimo. Kada je taj uslov ispunjen, gledamo da deca najpre gledaju drugu decu kako veslaju. Zatim da nauče osnovne stvari o veslu, kajaku, da nauče kako se ulazi u čamac, kako se iz njega izlazi, kako se veslo drži i pokreće, kaže Đorđević.

Najbolje vreme da počnu da se bave kajakom je između 8 i 12 godina, prolaze omaldinsku školu kajaka, a kada savladaju osnovne elemente, prelaze u takmičarske kategorije.

Već od marta, promovišemo upis u omladinsku školu, putem raznih kanala komunikacije, ali dosta dece dođe i samo, najpre zbog društva. U omladinskoj školi, oni mogu ostati dokle god ne savladaju sve elemente, kaže Srđan Đorđević.

Među najvećim benefitima bavljenja kajakom, Đorđević ističe boravak u prirodi i na reci. Takođe, takmičarski duh i vrlo masovna posećenost kajakaških takmičenja, motiviše decu da se bore i da daju svoj maksimum na treninzima. Ipak, najvažnije je da se bave sportom, dodaje Đorđević.

Kajakaška oprema je skupa i ovo je skup sport, ali zaista se trudimo da obezbedimo sve što je potrebno I da omogućimo deci da se bave ovim sportom i da na važnim tamičenjima predstavljaju sebe, svoj klub, svoj grad.

Đorđević ističe veliku pomoć grada, ali i roditelja koji konstantno pružaju podršku i pomažu u funkcionisanju kluba.

Podcast verziju emisije u kojoj možete saznati više o uspesima kajakaša “Begeja”, i čuti ceo razgovor sa Srđanom Đorđevićem, poslušajte ovde (emitovane muzičke numere nismo uključili u podcast, radi usklađivanja sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima).

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...