20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaProjektiU ZR telu ZR duhU ZR telu ZR duh | Emisija broj 4

U ZR telu ZR duh | Emisija broj 4

U okviru projekta U ZR telu ZR duh, koji je realizovala integrisana redakcija dva medija (Radio 105 i internet portal 105.rs), trudili smo se da doprinesemo razvoju sporta i fizičke kulture, a ujedno, na taj način, doprinesemo i prevenciji mnogih bolesti. Promovisali smo aktivnosti pojedinaca, sportskih klubova i udruženja koji organizuju i sprovode fizičku aktivnost, sa akcenton na one koji to sprovode, bez posebne opreme, garderobe ili plaćanja članarine. Takođe, projekat je imao za cilj da promoviše pojedince, klubove i njihove uspehe na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

U četvrtoj emisiji u okviru ovog projekta, razgovarali smo sa Markom Marinkovim iz Ženskog košarkšakog kluba “Proleter 023”. Klub postoji 10 godina, takmiči se u Drugoj ženskoj košarkaškoj ligi, a u klubu funkcionišu i sve mlađe selekcije.

Deca sa kojom radimo su sa teritorije grada i okolnih mesta, što nam je vrlo važno. Mlađe grupe treniraju na nekoliko lokacija, u salama osnovnih i srednjih škola, jer sport kao takav ne dozvoljava da treniramo napolju, kaže Marko.

Kako je košarka loptaški sport, zahteva određene motoričke sposobnosti, preporuka je da deca sa 6-7 godina počinju da se bave košarkom. Mislimo da je to negde idealan uzrast da počnu da se bave ovim sporotm, a da bismo te najmlađe motivisali da nam se priključe, njima obezbeđujemo besplatno treniranje, tokom godinu dana.

U tom uzrastu nema takmičarskih aktivnosti i u mogućnosti smo da im omogućimo besplatno treniranje.

Osim onoga što očekuje da radimo na treninzima košarke, mi se trudimo da ih učimo druženju, tom nekom kolektivnom duhu, zajedništvu. Učimo ih da izlaze na kraj sa stresom, sa pobedama i porazima, učimo ih praktično da budu spremni za ono što ih čeka kasnije u životu. Deca možda nisu, u datom momentu, svesna tih benefita i njima je glavni motiv za bavljenje košarkom druženje, a onda ih kroz druženje učimo svemu ovome – dodaje Marko Marinkov.

Kako novac ne bi smeo da predstavlja prepreku za bavljenje sportom, Marko Marinkov ističe da se u njihovom klubu talenat i rad cene i poštuju, a da zbog toga ne bi dozvolili da novac bude prepreka da neko dete živi svoj san.

Podcast verziju emisije u kojoj smo razgovarali sa Markom Marinkovim, poslušajte ovde (emitovane muzičke numere nismo uključili u podcast, radi usklađivanja sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima):

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...