20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaProjektiU ZR telu ZR duhU ZR telu ZR duh | Emisija broj 1

U ZR telu ZR duh | Emisija broj 1

U okviru projekta U ZR telu ZR duh, koji je realizovala integrisana redakcija dva medija (Radio 105 i internet portal 105.rs), trudili smo se da doprinesemo razvoju sporta i fizičke kulture, a ujedno, na taj način, doprinesemo i prevenciji mnogih bolesti. Promovisali smo aktivnosti pojedinaca, sportskih klubova i udruženja koji organizuju i sprovode fizičku aktivnost, sa akcenton na one koji to sprovode bez posebne opreme, garderobe ili plaćanja članarine. Takođe, projekat je imao za cilj da promoviše pojedince, klubove i njihove uspehe na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Ovoga puta, razgovarali smo sa Kristinom Bačić, predsednicom Saveza za školski sport Grada Zrenjanina. Kristina je istakla  značaj Saveza sa školski sport koji je povezan za ostalim gradskim savezima, Savezom za školski sport Vojvodine i Srbije. Osnovne aktivnosti Saveza odnose se na školska takmičenja i usmeravanje dece na sport kroz škole, a zatim i na ostale sportske grane i discipline.

Zrenjaninski savez je, po Kristininom mišljenju uspešan u usmeravanju i motivisanju dece, posebno nižeg školskog uzrasta, da se bave sportom i da budu deo školskih sportskih aktivnosti.

Takođe, ističe se i saradnja Saveza za školski sport i klubova, kao i podrška koju klubovi pružaju, posebnu iz onih disciplina koje nisu toliko zastupljene u školskom programu.

Uspešnost saradnje između Saveza i škola, kako kaže Kristina, uglavnom zavisi od motivisanosti nastavnika i profesora da decu usmere i podrže, ali i od sredine u kojoj dete odrasta. Naši nastavnici su vrlo aktivni i prisutni na gotovo svim takmičenjima u gradu i zemlji, samim tim vrlo motivisani da uključe decu u sve te aktivnosti.

Po planu i programu svake škole, deca su u mogućnosti da se bave sportom u svojim školama besplatno, jer je svaki nastavnik i profesor fizičkog dužan da organizuje sekciju iz nekog određenog sporta. Ta mogućnost postoji, ali vrlo često se ne nailazi na veliko interesovanje kod dece i zato je motivacija vrlo važna.

Sa Kristinom smo razgovarali i o akciji “Sportom za bolje sutra” koju, između ostalih, podržava Savez za školski sport. Akcija je humanitarnog karaktera i prisutna je gotovo na svim sportskim manifestacijama, a sav novac koji se na ovaj način prikupi odlazi u fond za pomoć deci i mladima koji su u socijalnoj potrebi, kako bi im se olakšalo školovanje i bavljenje sportom.

Kristina Bačić je I deo ekipe ljudi, koji su pokrenuli ZRrunning Team. Reč je u grupi ljudi koja rekreativno trči zajedno i učestvuje na trkama u gradu i okolini. Svako im se može priključiti potpuno besplatno I svi su dobrodošli.

Savez za školski sport ima odličnu saradnju sa organizatorima svih trka u gradu i deca iz škola sa teritorije Grada Zrenjanina aktivno i masovno učestvuju u ovim sportskim događajima.

Podcast verziju emisije u kojoj smo razgovarali sa Kristinom Bačić, predsednicom Saveza za školski sport Grada Zrenjanina, poslušajte ovde (emitovane muzičke numere nismo uključili u podcast, radi usklađivanja sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima):

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...