1.4 C
Zrenjanin
5.12.2023.
Naslovna stranicaZabavaMuzikaZaglavili u Engleskoj bez funte, pa proslavili rege (Bob Marley & The...

Zaglavili u Engleskoj bez funte, pa proslavili rege (Bob Marley & The Wailers)

Marli i ekipa u epizodi "E brate imaš 20 funti za avion do Jamajke?"

Radio 105 i Gomex vode te na Sajam knjiga

Kada su se ranih 60ih godina prošlog veka sudarile karipska kalipso i mento muzika sa talasima američkog džeza i r&b, nastali su ska i rege žanrovi. Ko zna koliko dugo bi zvuci ovih stilova još ostali na Karibima, da Bobu Marliju i njegovim Vejlersima nije dojadilo da sviraju sa prikolica traktora i pikapa, pa su se 1972. sa kolegama Denijem Simsom (Danny Sims) i Džonijem Nešom (Johny Nash) spakovali i otišli na turneju po Engleskoj, gde će 1973. izdati album “Catch a fire” koji će otvoriti vrata muzičke industrije kako drugim rege muzičarima tako i samom žanru.

Ovo je ustvari oda koju je Marli napisao svojoj supruzi Riti 1967.

Ali, motivacija za album je došla iz očaja, i to ne očaja za slavom, već za povratnom kartom za rodni Kingston. Marli i njegove kolege Piter Toš (Peter Tosh) i Li Peri (Lee Perry) ostaće “nasukani” u Velikoj Britaniji kada ih Džoni i Deni ostavljaju preko noći i vraćaju se kući u Ameriku jer su primetili da prodaja njihog albuma “I can see clearly now” ne ide tako dobro.

Pošto je novca za preživljavanje brzo ponestajalo a deportacija im nije bila u planu, Marli je svratio do zemljaka Krisa Blekvela (Chris Blackwell) koji je rođen na Jamajci ali odrastao u Londonu, u njegov studio da traži pomoć. Zema je odlučio da pomogne tako što će im dati 8.000 funti pod jednim uslovom – da mu snime album za njegovu izdavačku kuću Island Records, i daju autorska prava.

Od 1959. do 1989 jedna od najvećih nezavisnih izdavačkih kuća u svetu

Upravo će Krisu Blekvelu pripasti zasluge za rege zvuk koji će postati popularan u narednim decenijama, jer će on na Marlijeve numere dodati bek-vokale, i uneti malo rok muzike, čime će stvoriti prepoznatljivi Bob Marley & The Wailers zvuk koji će ujedno i proslaviti rege muziku u svetu.
Omot albuma “Catch a fire” otvaraće se slično nalik Zippo upaljaču, ali posle 20.000 izdatih primeraka, zbog troškova štampe, štampaće se klasičan omot sa manje suptilnom slikom na omotu – Marlija kako dimi podeblji džoint.

Još zanimljivih priča o velikim i malim zvezdama muzike i njihovim delima i životima možete slušati svakog radnog dana u terminu od 15-19h u Popodnevnom Espressou sa Alaksandrom Krstićem.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
1.4 ° C
1.4 °
1.4 °
66 %
8kmh
100 %
Tue
6 °
Wed
6 °
Thu
3 °
Fri
4 °
Sat
3 °