20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotZašto hrčemo i da li je moguće prestati?

Zašto hrčemo i da li je moguće prestati?

Studije američkih naučnika ističu da osobe koje hrču imaju povećan rizik od prerane smrti.

European Top 44 Airplay chart

Sigurno je većini poznat onaj neprijatan osećaj kada nas probudi hrkanje druge osobe, a još gore, kada nas probudi sopstveno hrkanje. Evo odgovora na pitanje „Zašto hrčemo i da li je moguće prestati?

Hrkanje, često uzrokovano vibracijom strujanja zraka preko opuštenog mekog nepca, može biti rezultat različitih faktora. Pretrpan želudac, prekomerna konzumacija nikotina, gojaznost, začepljenje sinusa, nepravilan položaj jezika ili začepljen nos mogu doprinijeti ovom neugodnom fenomenu. Uprkos češćem pojavljivanju kod muškaraca, žene također mogu trpjeti zbog hrkanja svojih partnera, prema istraživanju britanskih naučnika koji tvrde da žene gube oko 23 dana sna godišnje zbog ovog problema.

Važno je napomenuti da hrkanje nije samo neugodnost za one koji dele krevet s hrkačem, već može ukazivati i na ozbiljan medicinski problem – opstruktivnu apneju. Ova stanja dovode do prekida normalnog protoka vazduha u pluća i mogu prouzrokovati srčane i druge zdravstvene probleme.

Alergije, prehlade ili druge respiratorne infekcije mogu uzrokovati začepljenje nosa i otežati disanje, što može povećati šanse za hrkanje

Studije američkih naučnika ističu da osobe koje hrču imaju povećan rizik od prerane smrti. Važno je prepoznati ove znakove i potražiti odgovarajuću medicinsku pomoć kako bi se poboljšao kvalitet sna i očuvalo zdravlje.

Kako se rešiti hrkanja?

Postoji nekoliko načina da se smanji ili eliminiše hrkanje. Prilagođavanje životnog stila može pomoći u ovom procesu. To uključuje izbegavanje konzumacije alkohola i pušenja, kontrolisanje težine, izbegavanje teške hrane ili obilnih obroka pre spavanja. Redovno vežbanje je takođe značajna promena.

Promenite okruženje u kom spavate. Pokušajte da spavate na boku umesto na leđima i koristite posebne jastuke za podršku glavi i vratu. Ne zaboravite da održavate dobru ventilaciju u spavaćoj sobi. U slučajevima ozbiljnijeg hrkanja ili opstruktivne apneje, možda će biti potrebne medicinske intervencije, poput korišćenja uređaja za kontinuirani pritisak vazduha (CPAP), oralnih aparata ili hirurških zahvata.

Važno je zapamtiti da je uspeh u rešavanju hrkanja individualan i da je potrebno eksperimentisati sa različitim metodama kako bi se pronašlo najefikasnije rešenje. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa lekarom radi saveta i podrške u ovom procesu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
71 %
4.4kmh
6 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °