Uradi sam - katalog
25 C
Zrenjanin
20.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaŽivot11. novembar - dan kada je Evropa kolektivno odahnula

11. novembar – dan kada je Evropa kolektivno odahnula

Dan primirja u I Svetskom ratu, obeležava se i u Ujedninjenom kraljevstvu, Francuskoj, Belgiji i Novom Zelandu.

European Top 44 Airplay chart

Danas se u našoj zemlji slavi neradno. Iako privatnici zadržavaju pravo da menjaju radno vreme, državne institucije uglavnom dobiju ovaj dan da provedu na slobodi, što je sasvim prikladno, s obzirom na to da se slavi pobeda, samim tim i sloboda od nemačke opresije.

11. novembar 1918. godine bio je datum kada su u železničkom vagonu, u Kompjenju, na severoistoku Francuske, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Ovo primirje bilo je na snazi sve do konačnog zaključivanja mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

U Srbiji je ovaj praznik proslavlja od 2012. godine. Kao simbol za ovaj dan odabran je cvet Natalijine ramonde. U pitanju je ugrožena vrsta, autohtona za Srbiju, koja se u botanici naziva i cvet feniks. Raste na istoku Srbije, kao i na planini Kajmakčalan. To u sebi krije dodatnu simboliku, pošto se na toj planini srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta. U amblemu se kombinuje i motiv Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Postoji preporuka da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodni radniku, kao i na sam Dan pomirenja.

NatalijinaRamonda
foto: wikipedia.org

Ovaj dan se praznuje neradno. Na Kalemegdanu će danas pripadnici Garde Vojske Srbije ispaliti počasnu artiljerijsku paljbu. Sa Savske terase Beogradske tvrđave ispaliće deset plotuna iz šest topova, uz najviše vojne počasti, intoniranje himne Srbije i podizanje zastave. Ovaj događaj planiran je za 16 časova.

Dan Primirja obeležava se i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Belgiji, Novom Zelandu i Francuskoj.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
25 ° C
27.8 °
25 °
59 %
3.4kmh
8 %
Čet
25 °
Pet
37 °
Sub
35 °
Ned
32 °
Pon
31 °