Naslovna stranicaZabavaMuzikaŠala koja je otišla predaleko (KISS)

Šala koja je otišla predaleko (KISS)

European Top 44 Airplay chart

Ako nikada niste slušali glam rock, ili ne znate da prepoznate ni jednog stranog rokera, bend KISS sigurno prepoznajete ako ni po čemu drugom, onda po kostimima i šminki. Ova ekipa koja pali i žari već 40+ godina na rok sceni, postala je poznata upravo po tim kostimima, ali i jednoj disko pesmi. Da, dobro ste čuli – disko pesmi. Jer iako ima zvuk gitare sa blagom distrozijom i solo, “I was made for loving you” je disko pesma, i ceo bend je prezire, iako se ova numera još od 1979. drži u etru i među omiljenim je numerama publike na nastupima.

Sve je počelo kada su 1977. The Rolling Stones imali dobar uspeh sa skoro-pa-disko pesmom “Miss you“. Pomalo iznerviran time što je Džegerov bend na jeftin način stekao dodatnu popularnost i zaradu, ritam gitarista KISS-a Pol “Starchild” Stenli seda za sto sa tada novajlijom tekstopiscem i kompozitorom Dezmondom Čajldom sa namerom da naprave nešto sladunjavo kao šalu na konto Džegera i kompanije da bi pokazali koliko je “lako i jednostavno napraviti disko pesmu“. Da bi šala bila još bolja, Pol i Dezmond su za osnovu melodije uzeli hit afro-američkog r&b/disko/soul kvarteta The Four Tops “Standing in the shadows of love“.

Kada su završili novu kompoziciju, bend ju je objavio kao singl, stavio na set listu i počeo izvoditi na nastupima. Očekujući lošu prodaju i da im publika viče “Uaaaa!”, KISS-ovci su sa smeškom svirali “I was made for loving you“, međutim, reakcija publike je bila sve samo ne negativna. O-bo-žavali su ovu novu stvar i tražili bis! Ovo je veoma zbunilo maskiranu ekipu, koja je brzo shvatila da je napravila “strašnu” “grešku”. Numera koja je nastala kao sprdnja sa Stonsima i iz podsmeha prema disko žanru, postala je u roku od nekoliko meseci najpopularnija numera u repertoaru KISS-a i ostaće jedna od omiljenih kod publike.

Pogađajte tri puta po čemu je Džin Simons poznat pored muzičkog talenta i šminke

Članovi KISS-a koji su ostali ili prolazili kroz bend imali su različita mišljenja prema ovoj numeri, ali je do dana današnjeg verovatno niko ne mrzi više od gitariste Džina “The Demon” Simonsa, koji je za OK magazin 2018. izjavio “prezirem što moram da deo “Du, du, du, du du, du du, du, du” pevam visokim tonovima kao žensko, a to ne voli da radim jer više volim “muške” pesme.

Za još zanimljivosti iz života i karijera hitmejkera i njihovih dela, slušajte “Popodnevni Espresso sa Aleksandrom Krstićem” svakog radnog dana od 15:00-19:00.

Pročitajte još i – slučajno podudaranje datuma izlaska pesme o smrti lika u njoj i smrti muzičara koji ju je komponovao.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
14.4 ° C
15.1 °
14.4 °
62 %
4.7kmh
0 %
Tue
22 °
Wed
22 °
Thu
23 °
Fri
14 °
Sat
20 °