Pržite ribu u stanu? Trik sa sirćetom i jabukom koji „ubija“ miris pre nego što se uvuče u zavese

Sreda je. Riba je odleđena, brašno je spremno, ulje se greje. Ali pre nego što spustite prvo parče šarana u tiganj, stanite.
Miris pržene ribe je specifičan jer sadrži amine – jedinjenja koja se lako vezuju za tkanine (zavese, mebl, odeću). Jednom kada se taj miris „zalepi“, ni pet dana promaje ga neće izvući. Morate ga pobediti u trenutku dok nastaje.
Zaboravite na mirišljave sveće (one samo pomešaju miris vanile i ribe, što je još gore). Trebaju vam apsorberi.
Evo 5 koraka kako da vam kuća miriše na svežinu, a ne na luk, iako ste upravo ispržili brdo ribe.
1. Trik sa kriškom jabuke (direktno u ulje)
Ovo je tajna starih kuvara. Dok se ulje greje u tiganju ili fritezi, ubacite unutra nekoliko kriški sveže jabuke (ili kolut limuna).
Šta ovo radi? Jabuka upija onaj težak miris pregorelog ulja i ribe direktno u tiganju, pre nego što on ispari u vazduh. Menjajte kriške kada pocrne. Riba neće poprimiti ukus jabuke, ali će vazduh u kuhinji biti 50% podnošljiviji.
2. Magična šerpa koja vri PORED tiganja
Dok na jednoj ringli pržite ribu, na drugu (manju) ringlu stavite šerpicu sa vodom. U tu vodu sipajte:
- 1 šoljicu alkoholnog sirćeta (sirće je ubica neprijatnih mirisa).
- Malo začina: štapić cimeta, karanfilić ili koru pomorandže.
Pustite da ova mešavina lagano vri sve vreme dok pržite ribu. Para od sirćeta će se vezati za molekule mirisa ribe u vazduhu i neutralisati ih, a cimet će zamirisati prostoriju. Ne brinite, miris sirćeta brzo vetri, a sa sobom odnosi i smrad ribe.
Alternativa: Ako mrzite miris sirćeta, u vodu sipajte jedan čep omekšivača za veš. Kuhinja će mirisati na svež veš, ali sirće je ipak efikasnije za neutralizaciju.
3. Mokar peškir kao barijera
Pre nego što počnete, zatvorite vrata kuhinje. Ako nemate vrata (otvoren koncept) ili vrata ne dihtuju dobro – ovo je ključno: Uzmite stari peškir, natopite ga vodom (može i malo sirćeta u vodu) i stavite ga na pod, uz donju ivicu vrata.
Mokar peškir deluje kao fizička barijera koja sprečava da miris „puzi“ po podu i ode u spavaće sobe i hodnik gde su kaputi gostiju. Miris uvek traži put, zatvorite mu prolaz.
4. Trik sa zimskim radijatorima (posle prženja)
Završili ste posao. Očistili ste šporet. Ali miris i dalje lebdi. Pošto je decembar i radijatori su vreli, iskoristite ih kao difuzere.
Oljuštite nekoliko mandarina, pomorandži ili limuna. Kore nemojte bacati. Poređajte ih direktno na vrele radijatore u kuhinji i dnevnoj sobi. Toplota će iz kora osloboditi eterična ulja citrusa koja su najmoćnija u borbi protiv masnih mirisa. Ceo stan će za pola sata mirisati na Božić, a ne na slavu.
5. „Talog kafa“ strategija (preko noći)
Ako i dalje osećate onaj blagi trag ribe pred spavanje, uradite ovo: Uzmite nekoliko malih činijica. U njih sipajte mlevenu kafu (svežu, ne kuvanu) ili sodu bikarbonu. Rasporedite činijice po kuhinji i na dasku prozora. Ostavite ih preko noći. Kafa i soda su prirodni apsorberi koji će do jutra „upiti“ ostatke neprijatnih molekula iz vazduha.
Odmah iznesite smeće
Ovo zvuči banalno, ali mnogi zaborave. Onog trenutka kada završite prženje i čišćenje ribe, kesa sa otpacima (glave, kosti, ubrusi natopljeni uljem) mora da leti napolje. Ne na terasu, ne u hodnik. U kontejner. Ako to prenoći u kući, nikakvo sirće vam neće pomoći sutra ujutru.
Spremite se pametno, koristite aspirator, zatvorite vrata i… neka vam riba bude ukusna, a zavese mirisne!
Pročitajte još: Počeo je post: Vodič kako da se ne ugojite 5kg do Božića (post ne znači samo hleb i džem)




