Naslovna stranicaŽivotHrana i pićePilav- od Azije do vojvođanskih trpeza

Pilav- od Azije do vojvođanskih trpeza

Deo domaće kuhinje koja vodi egzotično poreklo.

European Top 44 Airplay chart

Jelo koje je obeležilo sigurno mnoga detinjstva- pilav.

Mnogi poistovećuju rižoto sa pilavom, ali- da se zna, nije isto! Ključna razlika je u tome, što se za rižoto pirinač mora propržiti na ulju, dok se za pilac samo kuva na vodi ili u drugoj tečnosti.

Pilav nama zvuči kao veoma domaćinski izraz, a zapravo je persijskoj porekla! U prevodu, označava gusto skuvani pirinač. Sasvim je na mestu, pošto je naš, vojvođanski pilav upravo to- gusto skuvani pirinač, u koji se dodaje povrće i neko meso- najčešće piletina.

Veruje se da se ovo jelo kod nas odomaćilo u vreme kada je Otomansko carstvo vladalo ovim prostorima.

Od domaćinstva do domaćinstva se razlikuje konkretan recept, pošto svaka prava domaćica će dodati svoj neki obrt. Ipak, osnova pilava je ista- i zapravo je veoma zdrav obrok.

Sjajan izbor za vas, koji biste želeli malo da obratite pažnju na ishranu. Kombinacija pirinča, povrća i piletine, sa začinima je uvek zdrav izbor. Možete pilav praviti i od integralnog pirinča.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
16.1 ° C
16.1 °
15.6 °
55 %
8.5kmh
100 %
Thu
23 °
Fri
15 °
Sat
20 °
Sun
24 °
Mon
18 °