Hrana i pićeŽivot

Cikorija – zaboravljena „kafa“

Cikorija – biljka krajputašica na koju 99% vremena ni ne obraćamo pažnju.

Cikorija je verovatno najpoznatija po svojoj vezi sa kafom. Nekada, mnogi ljudi nisu mogli da priušte kafu i naučili su da piju topli napitak od cikorije umesto toga. Ukus dolazi iz korena biljke, a iznenađujuće, ona ne sadrži kofein, ali i dalje daje napitku prženiji ukus nego obična zrna kafe. Kao rezultat toga, neki proizvođači dodaju cikoriju u kafu, što smanjuje sadržaj kofeina.

Poreklo i upotreba

Iako je poreklom iz Evrope, Severne Afrike i Zapadne Azije, danas se uzgaja širom sveta, gde se njeni listovi i koren koriste na razne načine. Biljka je lisnata i ima cvetove koji su obično plavi ili beli. Cela biljka, uključujući stabljike, listove i koren, može da se jede. Možda nije baš svaki deo najukusniji, ali jeste jestiv.

Listovi cikorije imaju mnogo kulinarskih upotreba – endivija sa tatar biftekom, radič preliven vinjegretom uz teletinu, ili kao dodatak pečenoj ribi. U napicima, pored zamene za kafu, koristi se u čajevima, i dodaje se u mešavine gorkih korena za razne amare (gorke likere).

Cikorija ne sadrži kofein, tako da ljudi koji ne mogu da konzumiraju kofein mogu da je piju kao zamenu za kafu.

Koren cikorije je najčešće korišćen u SAD.. Kada je sirov, izuzetno je gorak, pa se često peče, kuva ili suši kako bi se smanjila gorčina. Obrađen, često se koristi kao zamena za kafu ili dodatak kafi. Koren, kada je pečen, ima sličan ukus i aromu kao sveže pečena kafa, tako da je prirodno da se koristi zajedno sa kafom.

Oduvek je imao ulogu tamo gde je kafa bila oskudna, često se koristio za produženje kafe a Ttakođe se kuva u mnogim začinjenim kafama raznih kultura na Bliskom istoku. Ricoré (Nestlé proizvod stvoren 1950-ih) se još uvek prodaje u Francuskoj, i čini ga otprilike pola-pola mešavina cikorije i kafe.

Koje su zdravstvene koristi cikorije?

Istraživanja su pokazala da cikorija ima sledeća svojstva:

  • Antifungalna, antivirusna i antibakterijska
  • Antikancerogena
  • Antimutagena (može smanjiti stopu mutacije)
  • Antiparazitska (može lečiti infekcije povezane sa parazitima)
  • Stimulacija imuniteta
  • Zaštita jetre (može sprečiti oštećenje jetre)
  • Antioksidativna

Iako su istraživači proučavali cikoriju kao stočnu hranu, njihovi nalazi se preklapaju sa drugim studijama koje se odnose na ljude. Na primer, inulin u korenu cikorije je prebiotik.

Prebiotici:

  • Stimulišu rast korisnih bakterija u crevima, dok smanjuju druge klice i bakterije
  • Imaju laksativno dejstvo
  • Smanjuju rizik od osteoporoze povećanjem stope apsorpcije esencijalnih minerala, posebno kalcijuma
  • Smanjuju rizik od poremećaja jetre
  • Smanjuju rizik od raka
  • Smanjuju upalu kože
  • Smanjuju mirisne spojeve u sadržaju debelog creva i rektuma

Koje cikorije?

Skoro svaki deo biljke cikorije se koristi za razne svrhe – od kulinarstva i medicine do stočne hrane i industrijske prerade. Njeni listovi i cvetovi nalaze primenu u salatama i čajevima, dok se stabljike i koren upotrebljuju za pravljenje napitaka i dodataka ishrani.

Ljudi takođe dodaju ekstrakte cikorije u alkoholna i bezalkoholna pića (pored kafe) kako bi poboljšali njihov ukus. Često se koreni cikorije koriste za pravljenje alkohola.

Iako sveži koreni cikorije imaju gorak ukus, postoji nekoliko načina da se gorčina smanji. Metode uključuju kuvanje, pečenje ili sušenje, natapanje u limunskoj kiselini ili vodi i pečenje. Nakon prolaska kroz neki od ovih procesa, koreni će biti spremni za upotrebu.

Alternativa šećeru

Koreni cikorije su bogati korisnim fitohemikalijama, uključujući inulin (polisaharid sličan skrobu), flavonoide, kumarine, tanine, alkaloide, isparljiva ulja i mnoge druge.

Inulin čini do 68% ukupnih spojeva u korenima cikorije. To je polimer fruktoze i dijetalnih vlakana. Inulin je niskokaloričan, što ga čini dobrom alternativom za šećer.

Postoje li neželjeni efekti konzumiranja cikorije?

Ima ih nekoliko. Ljudi često koriste inulinske suplemente ili koren cikorije da dodaju više vlakana u svoju ishranu. Ali, ovaj dodatni unos vlakana može izazvati nadutost i druge probavne probleme. Dakle, možda ćete želeti da izbegnete prekomerno konzumiranje korena cikorije.

Postoje dokazi da cikorija može uticati na proizvodnju žuči u vašem telu. Dakle, ako imate kamenje u žuči, trebalo bi to imati na umu pre konzumiranja cikorije. Uzimajte suplemente cikorije samo pod medicinskim nadzorom.

Pročitajte još i: Jutarnja pića za blistavu i zdravu kožu.

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button