Doručak po svetu – 2. deo

Aleksandar Krstić vas vodi po svetu i pravi zazubice internacionalnim tradicionalnim jelima za doručak!

Quail eggs on bread with butter

Ah, doručak. Kod nas sve češće zbog obaveza zapostavljen obrok, koji se svede na ono što kupimo u usputnoj pekari, ili šta već stignemo da zgrabimo dok žurimo na posao. Šteta, jer prvi obrok u toku dana je usko povezan za tradicijom zemlje, i može nam pružiti uvid u karakter i generalnu kuhinju kultura i regiona.

Italija

U nastavku puta oko sveta za stolom za doručak stižemo u Italiju… iiiiiiii brzo idemo dalje! Jer, Italijani ne haju mnogo za doručkom, već ga posmatraju kao nešto što se smaže na brzaka. Veći broj Italijana će svratiti rano ujutru u svoj omiljeni restoran i poručiti kafu za poneti i “cornetto” – kroasan punjen slatkim kremom, koji se jede stojeći uz malo ćaskanja, i onda put pod noge.

Kina

A put nas dovodi u Kinu, gde se za doručak često jede “congee”, što je generalno gledano – bilo koja vrsta supe. Postoji mnogo vrsti kongia, svaki deo Kine ima neki svoj regionalni način spremanja, isto kao i Indija i cela jugoistčna Azija. Ali, opisivanje svake varijante bi od ovog teksta napravilo kuvar, tako da hajde da kažemo – kongi je pirinčana kaša sa raznim dodacima i začinima, i odličan obrok da se započne dan.

Turska

Za one koji obožavaju raznovrsnost švedskog stola, ali sa “jačom” hranom, šta kažete na tursku varijantu – Kahvalti! Velik broj malih tanjira punih raznovrsnom hranom, voćem, povrćem, mesom, jajima, sirevima, začinima i prilozima će obradovati i one najizbirljivije.

Sir i masline, paradajz i krastavci narezani na kriške, jaja kuvana ili napravljena u pahuljasti omlet zvani menemen, hrskavo filo pecivo, salama ili kriške goveđeg mesa, plus širok spektar kondimenata od meda i džema do čili sosa i slatkog putera. Čaj je popularno piće – mada za puno iskustvo, popijte šolju tradicionalne turske kafe mastile.

Australija

Doručak u Australiji, posebno u Sidneju na plaži, zasnovan je na svežini. Jaja se obično prže i dolaze sa raznolikim šarenim povrćem: od paradajza i hrskave zelene salate do savršeno zapečenih pečuraka sa belim lukom i šparglom na žaru.

Najpopularniji doručak na dalekom kontinentu je zasigurno avokado na tostu, koji se jednostavno pravi u domovima širom zemlje, posoljen i sa sveže iseckanom paprikom za brzi jutarnji zalogaj. Ali, zaista postaje nešto posebno kada se u kafićima uživa u gurmanskom tretmanu. Dodaci mogu uključivati sok od limete i čili, nar, kozji ili feta sir, pa čak i hrskave komade slanine. I, naravno, sve to je krunisano poširanim jajetom.

Jamajka

Jamajčani doručak pišu sa velikim “D”, jer u njihovoj kuhinji to je najozbiljni obed u toku dana. Ali, daleko od toga da je “težak”, jer izgleda kao obična porcija omleta, sa usoljenom ribom i povrćem. Međutim, ono što ljude koji nikad nisu jeli jamajčanski doručak iznenadi je to što uopšte nisu u pitanju omlet jaja, već vrsta povrća aki koje na prvi pogled izgleda kao pomalo čudno omletirano jaje.

Zajedno sa povrćem nalik kelju zvanim callaloo, prženim patlidžanom i prženim knedlama, ovu neobičnu kombinaciju ukusa Jamajčani veoma poštuju i iznenađujuće je ukusna, čak i za neupućena nepca. Sjurite sve to jakom kafom i spremni ste za celodnevnu avanturu. Doručak na Jamajci se obično jede kod kuće, ali postoji nekoliko mesta na kojima se poslužuje kao jelo u domaćem stilu.

That girl cooks healthy

Pročitajte još i Kad vas tuđi šapat uspava- ASMR u Srbiji