Imate staro mleko u frižideru? Iskoristite ga ovako

Ako ste se ikada našli u situaciji da bacate mleko jer mislite da je pokvareno, vreme je da preispitate tu odluku. U domaćinstvima širom sveta, mleko je neizostavni deo svakodnevne ishrane, ali često ne znamo šta da radimo sa preostalim mlekom koje stoji nekoliko dana. Dobra vest je da staro mleko može biti korisno na mnogo načina, ne samo u kuhinji već i van nje. Ovde ćemo razmotriti kako to mleko možete pretvoriti u različite proizvode, pa čak i rešiti kućne probleme!
Evo kako iskoristiti staro mleko
1. Mlaćenica
Mlaćenica je poznata po svom osvežavajućem i lagano kiselkastom ukusu, a može se lako napraviti od starog mleka. Jednostavno pomešajte staro mleko sa kulturom kiselog mleka (ili jogurtom) i ostavite ga na toplom mestu da fermentiše. Kada se mleko zgusne, možete ga razrediti vodom po želji i dodati začine poput soli, bibera, ili svežeg bilja – peršun, mirođija i korijander su odličan izbor. Ovo je savršen napitak za vrele letnje dane, ali i za variva i supe, jer daje blago kiselkastu notu koja savršeno balansira ukuse.
2. Topljeni maslac
Topljeni maslac ili „ghee“ je luksuzna namirnica koja ima dugu tradiciju u kulinarstvu. Od starog mleka možete dobiti ovu dragocenu namirnicu jednostavnim postupkom. Kada staro mleko polako kuvate na laganoj vatri, voda iz njega ispari, a mlečne čestice počinju da se odvajaju, formirajući penu. Ova pena se skida, a maslac nastavlja da se kuva dok ne dobije prepoznatljivu zlatnu boju i bogat, orašast miris. Ghee je sjajan za pečenje jer ima višu tačku dimljenja od običnog putera, a daje bogatu aromu jelima.
3. Dodajte u peciva
Ako vam je ostalo staro mleko, nemojte ga bacati – upotrebite ga za pripremu peciva! Blago kiselkasti ukus mleka koje počinje da se kvari zapravo može obogatiti vaše recepte za kolače, mafine, palačinke ili čak hleb. Ukoliko pripremate testa koja zahtevaju kvasac, staro mleko može pomoći procesu fermentacije i učiniti testo mekšim. Za slana peciva ili pite, mleko će dodati dubinu ukusa, dok za slatke deserte može doneti suptilnu kiselost koja se odlično slaže sa voćnim filovima ili čokoladom.
4. Sosovi i supe
Jednostavno dodavanje starog mleka u soseve, supe i karije može stvoriti bogatiji i kremastiji ukus. Na primer, ako pripremate beli sos (bešamel), staro mleko može poslužiti kao odlična zamena za sveže mleko, jer se njegov blago fermentisani ukus neće osetiti u finalnom jelu. Dodavanje mleka u supe poput čorbe od krompira, bundeve ili paradajza može ih učiniti gušćim i kremastijim, bez potrebe za dodatkom pavlake ili jogurta.
5. Pravljenje sira kod kuće – Mocarela ili rikota od starog mleka
Ako volite domaće sireve, staro mleko može biti vaš najbolji saveznik u pripremi jednostavnih varijanti poput mocarele ili rikote. Proces je veoma jednostavan: zagrejte mleko do ključanja, dodajte kiselinu (sirće ili limunov sok) i sačekajte da se mleko „presiri“. Zatim procedite sir, i dobićete sveži sir koji je odličan za salate, paste ili jednostavno sa malo maslinovog ulja i začinskog bilja. Sir napravljen od starog mleka može biti blago kiselkast, što mu daje specifičan karakter.
6. Kiselo mleko
Jedan od najpoznatijih načina za korišćenje starog mleka je pravljenje kiselog mleka. Ovaj tradicionalni napitak često je prisutan u mnogim domaćinstvima kao osvežavajuća užina ili dodatak glavnom jelu. Proces je jednostavan – dodajte starom mleku malo kisele pavlake ili jogurta, ostavite na toplom mestu da fermentiše preko noći, i dobili ste ukusno kiselo mleko. Kiselo mleko se može koristiti u salatama, kao dresing, ili čak kao osnova za lagane sosove.
7. Mlečna kupka – da, dobro ste pročitali
Ako mislite da staro mleko ima samo kulinarsku vrednost, razmislite ponovo! Još od starih vremena mleko se koristilo za negu kože. Mlečna kupka može hidrirati i omekšati kožu, zahvaljujući mlečnoj kiselini koja deluje kao blagi piling. Napunite kadu toplom vodom, dodajte nekoliko šoljica starog mleka i uživajte u kupki koja će vašu kožu ostaviti mekom i glatkom. Ova kupka posebno prija osobama sa suvom kožom. Nakon toga obavezno isperite kožu kako ne biste mirisali na kiselo.
8. Prirodno đubrivo za biljke
Ako imate kućne biljke ili mali vrt, ostatak mleka može poslužiti i kao prirodno đubrivo. Mleko sadrži kalcijum, koji je ključan za razvoj zdravih korena i cvetova. Pomešajte malo starog mleka sa vodom i koristite kao prirodni rastvor za zalivanje biljaka. Pomaže u prevenciji određenih bolesti kod biljaka, a pritom ih hrani na potpuno prirodan način.
U budućnosti, kada se budete našli pred flašom mleka koja je prošla svoje najbolje dane, nemojte žuriti da je bacite.
Ukoliko imate višak pirinča napravite kuglice sa pirinčem i sirom.