Naslovna stranicaŽivotHrana i pićeImate staro mleko u frižideru? Iskoristite ga ovako

Imate staro mleko u frižideru? Iskoristite ga ovako

European Top 44 Airplay chart

Ako ste bacali ostatak mleka, pretpostavljajući da je pokvareno, razmislite ponovo. U većini domaćinstava, mleko je osnovna namirnica koja se redovno koristi. Pre nego što posegnete za smećem, znajte da postoji niz pametnih načina da se staro ili preostalo mleko ponovo iskoristi.

Mlaćenica

Staro mleko možete lako iskoristiti pravljenjem jednostavne začinjene mlaćenice mešanjem sa kulturom kiselog mleka. Ostavite da se kiselo mleko fermentiše na toplom mestu, nakon čega ga razredite vodom i dodajte začine i bilje po želji, kako biste stvorili osvežavajući napitak.

Topljeni maslac

Najlakši način da napravite topljeni maslac od starog mleka je da ga kuvate na laganoj vatri dok ne provri lagano. Ostavite da se krčka otkriveno dok se ne redukuje za otprilike pola, povremeno mešajući da ne zagori. Kada se mleko zgusne i blago zazlati, nastavite sa kuvanjem dok se mlečne čestice ne odvoje od tečnosti, formirajući penu na površini. Skinite penu i nastavite sa kuvanjem dok se mlečne čestice ne zazlate i potonu na dno posude.

Pecite

Još jedan pametan način ponovne upotrebe starog mleka je dodavanje u pripremu kolača, keksa i drugih slatkih i slanih hlebova i pečenih poslastica. Staro mleko može se koristiti u receptima poput palačinki, vafla, kolača, mafina i hlebova. Blago kiselkasti ukus starog mleka čak može dodati blagu kiselost pečenim proizvodima.

Sosovi

Divan i pametan način da se ostatak mleka uključi u svakodnevne obroke je dodavanje u karije, sosove i supe kako bi se pojačala kremastost jela.

Pravljenje sira

Staro mleko može se koristiti za pravljenje jednostavnih sireva poput mocarele ili rikote. Zagrejte mleko do ključanja, dodajte kiselinu poput limunovog soka ili sirćeta da se siri, a zatim procedite sir da biste napravili sveži sir. Ovo je odličan način da iskoristite mleko koje počinje da se kvari.

Kiselo mleko

U većin domaćinstava je kiselo mleko osnovna namirnica. Obično se pravi sa starom kulturom kiselog mleka i meša sa mlakim mlekom. Jednostavno možete zameniti obično mleko starim mlekom i mudro iskoristiti ovo kiselo mleko.

Ukoliko imate višak pirinča napravite kuglice sa pirinčem i sirom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
15.1 ° C
15.1 °
15.1 °
57 %
10.2kmh
100 %
Tue
16 °
Wed
15 °
Thu
13 °
Fri
18 °
Sat
20 °