17.3 C
Zrenjanin
31.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotHrana i pićeUklopite vino uz svako jelo

Uklopite vino uz svako jelo

Volite da popijete vino uz dobru hranu, ali niste sigurni koje vino ide uz koju hranu? Ovo je vodič koji će vam pomoći u izboru.

European Top 44 Airplay chart

Biranje pravog vina uz određeno jelo može biti prilično umetnički poduhvat, ali ne mora biti rezervisano samo za somelijere. Evo nekoliko saveta o tome kako odabrati vino za svako jelo, kako bi svako mogao da uživa u savršenoj kombinaciji.

Vodič za odabir vina

Kao aperitiv služi se suvo, ili polusuvo penušavo vino, suvo ili slatko belo vino, šeri, bermet, porto ili prošek. Uz predjelo i namaze izaberite suvo, polusuvo ili lagano slatko belo vino.

Suva bela vina dobro idu uz ribu, lagane i sveže salate ili morske plodove poput škampa i ostriga. Ova vina su kiselkasta pa će se odlično uklopiti. Kada su u pitanju jela od bele ribe, poput brancina ili lososa, Šardone ili Soave su odličan izbor. Šardone sa blagim notama hrasta može se uklopiti s masnijim ribama, dok će lagano, voćno Soave vino upotpuniti delikatne arome bele ribe.

Pržena riba i roštilj škampi savršeno se slažu s belim suvim vinima, dok su pečene ribe, rakovi, školjke i kavijar idealni uz jaka bela i crvena vina, suvi beli penušavac ili aromatična bela vina. Čorbe, testenine i rižoto s ribljim ili mesnim umakom najbolje prate bela suva vina, a zatim roze i mlada crvena vina.

belo vino 1

Suvo belo vino možete piti uz suhomesnate proizvode, ali bolji izbor je suvi roze. Za crveno meso, poput bifteka ili pečenja, crna vina, poput Cabernet Sauvignona ili Merlota, obično su idealan izbor. Ove sorte crnog vina imaju snažne tanine i bogatstvo ukusa koje može izdržati intenzivnost crvenog mesa.

Belo meso, lagano pečeno na roštilju, odlično se slaže s mladim crvenim suvim vinom. Za tamno meso, divljač i lovnu divljač, idealan izbor su izraženo puna i jaka, stara robusna crvena vina.

Kada se kombinuju sirevi s vinom, pravilo je da se slažu slične teksture i intenzitet ukusa. Na primer, lagani i sveži beli sirevi idu uz svetla bela vina, dok zreliji i tvrdi sirevi poput parmezana bolje pristaju uz crvena vina. Mekanu testeninu sa sirom ispratite roze, a tvrdu sa crvenim vinom.

A dezerti?

Za slatke dezerte, poput čokoladnih kolača, torti, i voćnih poslastica, preporučuje se slatko vino poput portoa, muskata, late harvest vina, ili čak neko penušavo. Takođe, možete razmotriti i desertna vina poput Sauternes ili Tokaji.

Ako je desert baziran na sirevima ili medu, crvena vina poput Merlota, Portoa ili slatkih robusnih crvenih vina mogu biti odličan dodatak.

Pročitajte još i kako da skinete mrlje od vina.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
79 %
1.7kmh
40 %
Pet
23 °
Sub
28 °
Ned
26 °
Pon
29 °
Uto
20 °