Kako održavati kosu u vreme zime

Za portal 105.rs piše Ana Rakić iz frizerskog salona "Ana Stil"

Kosa možda najviše trpi zbog hladnog i suvog zimskog vazduha, ali i nakon kiše, ili pri visokim letnjim temperaturama nije još ništa lakše. To znači da bi trebalo promeniti rutinu nege kose kako bismo je više zaštitili tokom cele sezone. A deo toga je izbegavanje nekih tretmana i tehnika stilizovanja na koje smo navikli, a koje bismo trebali da izbegavamo.

Šta se zimi dešava sa kosom?

Kada se temperature spuste napolju, vazduh je zbog grejanja u sobama suv, čime dolazi do pojačanog uticaja statičkog elektriciteta, a kada se na to doda i veoma kvalitetna voda iz naših cevi sa kojom smo prisiljeni da peremo kosu, mora doći do negativnih posledica. Iako je kosa svake osobe drugačija, važno je da se s njom postupa nežno u zimskoj sezoni, a ovo posebno važi za one koji imaju lomljivu, finu i oštećenu kosu.

Losa kosa 1

Kako poboljšati kvalitet kose tokom zime

Stilizovanje vrelinom i hemikalijama

Zimi bi trebalo ograničiti korišćenje kiselina, fenova, figaro, presa i stajler aparata makar na dva puta nedeljno, a i kada baš morate da ih koristite, pazite da vam kosa bude barem 70% osušena. Pažljivo čitajte sastojke šampona koji koristite, tražite one koji će pomoći u hidrataciji kose i koji ne sadrže paraben ili sulfate.
Takođe, kada stilizujete kosu, sačekajte da se „ohladi“ pre nego što izađete na hladan zimski vazduh, jedan od najvećih negativnih uticaja na kosu je upravo izlaženje iz vruće prostorije na hladan zimski vazduh, što dovodi do pucanja krajeva i vlati.

Nošenje nepostavljene kape

Statikom rasčupana kosa nakon nošenja kape je rezultat trljanja vune, pamuka ili drugih grubih tkanina o pramenove kose i upijanja vlage iz vazduha, a ovom problemu su najskloniji ljudi sa kovrdžavom ili talasastom kosom. Statika može da izazove pucanje vlati, pa se za zdraviju kosu preporučuje nošenje šešira sa svilenom ili satenskom postavom ili korišćenje šala kao zaštite.

Losa kosa 3

Neredovno održavanje

Kosa se brže slepi i zamasti u temenu, a krajevi zbog već spomenutih uticaja brže ispucaju, pa je potrebno skraćivati krajeve redovno npr. svakog trećeg meseca, mada je to individualna stvar. Svi tretmani za hidrataciju kose nam mogu pomoći da kosa ostane sjajna i zdrava. Ako se koriste kvalitetne farbe kosa takođe ostane zdrava, a vlasi jake i sjajne.

Losa kosa 2

Suvu kosu nije teško prepoznati, jer je gruba na dodir, a na pogled nema sjaja. Da bi do takvog stanja došlo, potrebno je vreme i drugi uticaji, kao što su manjak fizičke aktivnosti, pušenje i loša ishrana, koji takođe loše utiču i na kožu i nokte, između ostalog. Samim tim je potrebno i vremena da se ovo ispravi.

Sama hidratacija u kućnim uslovima nije teška. Potrebni su vam hidratantni šampon, maska koja će „nahraniti“ kosu i dodatno je hidrirati, i na kraju balzam koji će zatvoriti kutikule kose, čime se sprečava gubitak vlage i smanjuje učinak spoljašnjih uticaja. Ipak, za najbolji učinak i maksimalne rezultate, najbolje je otići kod stručnjaka.

Losa kosa 4

Za one koji imaju zdravu kosu, dovoljno je jednom mesečno obavljati dubinsku hidrataciju, a za primetnije i brže rezultate ovaj proces se mora češće primenjivati.

Pročitajte još i intervju sa Zrenjaninkom koja putuje po svetu kao stjuardesaŽivot među oblacima!