16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotLale - jesen je pravo vreme da mislite na njih

Lale – jesen je pravo vreme da mislite na njih

European Top 44 Airplay chart

Lale su najlepše prolećne sadnice, a kako bi vaša bašta na proleće izgledala kao bajka potrebno je da na vreme posadite lukovice. Lale se sade u jesen. Idealan period je od kraja septembra do početka novembra. Smatra se da je najbolje posaditi lale kada je temperatura tla oko 15 stepeni. Pronađite sunčani deo vaše bašte, iskopajte rupe i spremni ste za sađenje.

Lukovice koje su posađene u zemlji moraju proći kroz hladnu, vlažnu i tamnu fazu tokom jeseni i zimskih meseci. Tokom ovog perioda, lukovica uspostavlja korenov sistem i razvija cvetni zametak (pupoljak). Ova faza je od suštinskog značaja za buduće cvetanje lala. Kada zime nisu dovoljno hladne, postoji rizik da se cvetno stablo i cvetovi neće razviti kako treba, što može rezultirati nižim rastom biljke i manjim cvetovima tokom proleća.

Kako ih saditi?

Lukovice se sade na dubini dva do tri puta njihove visine, obično između 10 i 20 centimetara, što zavisi od sorte i veličine lukovica. U slučaju peskovitog zemljišta, preporučuje se dublje sađenje, dok je u glinovitom zemljištu bolje sađenje na manjoj dubini. Razmak između lukovica treba da bude u rasponu od 10 do 20 centimetara. Možete iskopati jednu zajedničku sadnu jamu za veći broj lukovica ili ih saditi pojedinačno, u zavisnosti od uslova.

Prilikom sadnje lukovica, pažljivo ih postavite na dno sadne jame kako biste smanjili pritisak na korenov venac i omogućili jednostavno ukorenjavanje. Nakon sadnje, obavezno ih dobro zalijte.

Tokom hladnih dana nije potrebno zalivati lale jer zemljište sadrži dovoljno vlage. Nakon pojave prvih listova počnite sa prihranom.

Nakon cvetanja, uklonite precvetale delove zajedno sa prvim listom. Preostale listove ostavite kako biste hranili nove lukovice. Kvalitet ishrane tokom vegetacije igra ključnu ulogu u određivanju cvetanja sledeće godine. Kada u junu listovi prirodno požute i osuše se, izvadite lukovice. Temeljno ih očistite, sortirajte i skladištite na suvom, dobro provetrenom i hladnom mestu do dolaska jeseni i vremena za novu sadnju. Bitno je napomenuti da je preporučljivo ostaviti lale na istom mestu najviše 2 godine, jer nakon tog perioda zbog ograničenog prostora i nedostatka hranljivih materija, lukovice mogu proizvesti cvetove nižeg kvaliteta ili ne procvetati.

Lale se razmnožavaju pomoću malih lukovica koje se drugačije nazivaju i pilići, razvijaju se kao nova lukovica. Pilići će novi cvet dati nakon 2-3 godine. Lale se mogu razmnožiti i setvom semena ali to je dugotrajan proces koji traje od 4-6 godina u zavisnosti od vrste.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °