17.3 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninNa današnji dan se obeležava Svetski dan energetske efikasnosti

Na današnji dan se obeležava Svetski dan energetske efikasnosti

European Top 44 Airplay chart

Svake godine, 5. marta, obeležava se Svetski dan energetske efikasnosti, posvećen podizanju svesti o važnosti pravilne upotrebe energije. Na današnji dan 1998. godine u Austriji, preciznije u Velsu održan je prvi sastanak svetskih stručnjaka za ovu temu.

Energetska efikasnost predstavlja bitan aspekt u očuvanju okoline i unapređenju našeg svakodnevnog života. Naša upotreba energije, bilo da je za grejanje, hlađenje, osvetljenje ili zabavu, direktno utiče na svet oko nas. Stoga, ne samo da je važno štedeti energiju, već je podjednako bitno koristiti je na najefikasniji mogući način.

Bitno je da razlikujemo uštedu energiju i energetsku efikasnost. Ušteda energije obuhvata jednostavne korake poput gašenja svetla kada napustimo prostoriju ili recikliranja ambalaže. S druge strane, energetska efikasnost odnosi se na upotrebu tehnologije koja zahteva manje energije. Na primer, LED sijalice troše manje energije, a pružaju istu količinu svetlosti.

Trendovi u svetu pokazuju rastući broj gradova koji se snabdevaju energijom iz obnovljivih izvora. Oslo, Najrobi i Brazilija su samo neki od primera. U Evropi, Rejkjavik crpi električnu energiju iz hidro i geotermalnih izvora, a planira se oslobođenje od fosilnih goriva za vozila do 2040. godine.

Kako povećati energetsku efikasnost?

Aktivnosti koje možemo preduzeti kako bismo smanjili gubitke energije i povećali energetsku efikasnost uključuju zamenu neobnovljivih izvora energije obnovljivim, zamenu neefikasnih potrošača efikasnijim, izolaciju prostora, zamenu stolarije, ugradnju mernih uređaja i sistema za grejanje, klimatizaciju ili ventilaciju.

Subvencije države

Ministarstvo rudarstva i energetike u Srbiji već od 2021. godine provodi Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Ovaj program omogućava građanima da dobiju bespovratna sredstva u saradnji sa lokalnim vlastima. Na ovaj način sprovode mere za poboljšanje energetske efikasnosti svojih domova.

Do danas, više od 20.000 domaćinstava je dobilo subvencije koje pokrivaju do 50% ukupnih troškova radova na termičkoj izolaciji zidova, zamene stolarije, starih kotlova i ugradnje solarnih panela. Takođe, u 130 lokalnih jedinica potpisano je oko 14.000 ugovora. Uz podršku međunarodnih finansijskih institucija, osigurano je oko 70 miliona evra za nastavak ovog programa, što će omogućiti dodatne subvencije za još 80.000 domaćinstava u narednim godinama.

Pored toga, Ministarstvo radi na poboljšanju energetske efikasnosti u javnom sektoru. Tokom prethodnog perioda, sprovedeno je 107 projekata energetske rehabilitacije škola, vrtića, domova zdravlja i zgrada opština. To je rezultiralo smanjenjem emisija ugljen-dioksida za 13.000 tona godišnje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
79 %
1.7kmh
40 %
Pet
23 °
Sub
28 °
Ned
26 °
Pon
29 °
Uto
20 °