Omiljena slavska predjela: Ruska salata, susam salata i salata sa prazilukom

Počela je sezona slava i znamo da su omiljena slavska predjela upravo: ruska salata, susam salata i salata sa prazilukom. Sa vama ćemo podeliti recepte za koje će se gosti sigurno otimati.
Omiljena slavska predjela
Svečana trpeza ne može da se zamisli bez nje…
1. Ruska salata
Bez obzira na to što je bilo mnogo verzija, ona je uvek glavni favorit. Svaka domaćica ima svoj provereni recept. Više o tome saznajte u članku: Kako se od Belgijanca stiglo do ruske salate. Kod ruske salate je važno da obratite pažnju na sve detalje, i ne može se praviti od makar kakvih sastojaka.
Sastojci:
- 500 g krompira
- 500 g šargarepe
- 450 g smrznutog graška
- 3-4 kuvana jaja
- 300 g šunke (sečena na deblje komade)
- 350-380 g kiselih krastavčića
- 600 g majoneza
- So, biber, sok od limuna po ukusu
Priprema:
Prvo, krompir i šargarepu stavite u posoljenu vodu i kuvajte. Krompir treba da se kuva oko 25 minuta, a šargarepa 15 minuta. Posolite povrće dok se kuva, da bi dobilo bolji ukus.Zatim, smrznuti grašak stavite u posoljenu vodu i kuvajte 3-5 minuta, vodeći računa da ga ne prekuvate, jer tako gubi boju i teksturu.
Jaja skuvajte, pa ih iseckajte na sitne komade. Jaja treba da budu srednje kuvana. Šunku iseckajte na deblje komade, oko 5 mm.
Kisele krastavčiće dodajte celu teglicu (350-380 g), jer su oni neophodni za dobar ukus. Ako salata nije dovoljno kisela, slobodno dodajte malo soka od limuna.
Na kraju, sve sastojke dobro promešajte, dodajte 600 g majoneza i po potrebi još malo soli, bibera ili limunovog soka. Salata je gotova i spremna za serviranje!
Ova ruska salata je prava klasika koja nikada ne izlazi iz mode i obavezna je na svakom slavskom stolu. Pročitajte još i: Ruska salata – koliko dugo može da stoji?
2. Susam salata
Veoma jednostavna, ali je vrlo ukusna i bogata.
Sastojci:
- 300 g sitnog sira
- 100 g pečenog susama
- 100 g majoneza
- 200 g kisele pavlake
- 100 g kiselih krastavčića
Priprema:
Prvo, u tiganju bez ulja prepecite sirov susam dok ne postane zlatno-smeđi, što traje nekoliko minuta. Dok čekate da se ohladi, u velikoj činiji pomešajte sitni sir sa pavlakom i majonezom. Ukoliko želite da salata bude posna, dodajte joj posni majonez i posni sir. Ne brinite, biće jednako ukusna! Nakon ovog dela dodajte ohlađeni susam i sitno iseckane kisele krastavčiće, koji će uneti dodatnu svežinu u salatu. Dobro promešajte sve sastojke i stavite salatu u frižider da se ohladi, jer tako sve komponente upijaju međusobne ukuse. Ova salata je idealna kao predjelo ili prilog uz glavna jela na slavama, jer je osvežavajuća, kremasta i hrskava zahvaljujući susamu.

3. Salata sa prazilukom
Salata sa prazilukom je idealna za balansiranje bogatih jela na slavama. Ova osvežavajuća salata sa jednostavnim sastojcima brzo postaje omiljena.
Sastojci:
- 2 praziluka
- 200 gr belog sira
- 100 g kisele pavlake
- 2 kašike maslinovog ulja
- So, biber i limun po ukusu
Priprema:
Za pripremu salate sa prazilukom, prvo operite i isecite praziluk na tanke kolutove. Zatim, u velikoj činiji pomešajte praziluk sa sirom, koji možete izmrditi viljuškom ili iseckati na kockice, zavisno od želje. Dodajte pavlaku, i začinite po ukusu. Sve dobro promešajte, a zatim stavite u frižider na nekoliko sati kako bi se ukusi sjedinili i salata se ohladila.
Ova salata je lagana, osvežavajuća i odlično ide uz pečenje.
Sva ova predjela možete pripremiti dan ili dva pre slave, čime ćete sebi uštedeti vreme i imati više prostora da se posvetite drugim stvarima.
Imamo recept i za Slavsko žito – Koljivo, isprobajte ga.
Svoj omiljeni radio i portal zapratite i na Instagram i Facebook profilu.



