Posna čorba sa kinoom
Posna čorba sa kinoom je improvizovana baš u ovom trenutku kada sam napisala i recept. Dakle, tačan recept ne postoji, ja vam mogu dati samo smernice, a meni su upravo ti recepti i omiljeni.
Posna čorba sa kinoom – A recept nikad lakši
Sastojci
Obzirom da je ovo improvizovana čorba, igrajte se i vi. Otvorite frižider i izvadite povrće koje do sada niste iskoristili. U mojoj kuhinji to su bili crveni luk i paprika, a u zamrzivaču uvek imam miks povrća, uglavnom grašak, krompir, šargarepu i kukuruz šećerac. Ne mogu da grešim, tu se krila i keleraba, ali nije bila moj današnji izbor. Ukoliko je volite možete je iskoristiti, a čorba će zaličiti na kuvani kupus. Od začina sam koristila suvi začin od povrća, biber, malo bosiljka i belog luka u prahu. Kinoa je ovde glavna zvezda, i u kombinaciji sa integralnim pirinčem se odlično pokazala.
Priprema
Krećemo sa pripremom. Da napomenem još jednom da sam sve sastojke stavljala odokativno, ali lako ćete ih prilagoditi.
Čorbu sam pravila za dve osobe.
U manjoj šerpi sam dinstala pola glavice crvenog luka i papriku na malo maslinovog ulja. Pazite da vatra bude slaba jer će vam u suprotnom zagoreti (desilo mi se). U mom slučaju je glavica luka bila prilično velika, zato sam koristila samo polovinu.
Nakon što su luk i paprika postali staklasti prelila sam ih vodom. Koristila sam oko 1l hladne vode i poklopila da provri. Zbog crvenog luka, voda će potamneti, ali će čorba biti ukusnija.
Zatim sam dodala miks povrća, začine i integralni pirinač i kinou. Takodje možete koristiti i kocku za supu, ali naravno posnu. U većoj šolji sam pomešala pirinač i kinou otprilike srazmerno. Obavezno ih operite pre nego što ove sastojke ubacite u čorbu. Ako volite gušću čorbu, dodajte više ovih sastojaka. Zapamtite da kinoa i pirinač “piju” puno vode, s toga pazite da ne preterate. Ako se ovo čak i dogodi, prebacite čorbu u veću šerpu, dodajte još vode i začina.
Kad su se svi sastojci našli u šerpi, poklopila sam je i ostavila na tihoj vatri oko pola sata da se kuva, kako bi čorba bila što ukusnija. Potrebno je povremeno promešati čorbu sa kinoom kako se ništa ne bi zalepilo za dno šerpe. Kašikom skidajte penu koja se podigne na vrh.
Znaćete da je čorba gotova kada bude željene gustine.
Na kraju, kada je već spremna za serviranje dodala sam sok od pola limuna, a u zavisnosti od toga da li volite kiselije ili ne, dodajte još limuna. Obavezno probajte šta ste skuvali, možda će joj biti potrebno još začina… Umesto limuna možete koristiti i sirće, na primer jabukovo. Znate li da je Jabukovo sirće za mršavljenje – Kako ga uvrstiti u ishranu?
Posna čorba sa kinoom je jednostavan recept, a uopšte ne mora biti postan. Kao što sam već napomenula, recept je prilagodljiv. Možete mu dodati meso po želji, kao i povrće po želji. Brokoli bi sigurno bio odličan dodatak. Pogledajte i recept za Čedar čorbu sa brokolijem, sigurno će vam doći inspiracija!
Uživajte u posnoj čorbi sa kinoom! Takodje možete isprobati i Posna sarma – zdrav i nutritivno bogat obrok.
Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.
posna čorba sa kinoom posna čorba sa kinoom posna čorba sa kinoom posna čorba sa kinoom