Rok bendovi koji su promenili ime i postali slavni

Prvo ime rok benda

Ime benda znači mnogo, ponekad ne znači ništa, ali uvek znači sve! Prvo ime retko ostaje i poslednje, i kao i sami članovi rok benda, podložno je promenama, ali kad tad se mora izabrati jedno i sa time terati dokl

I danas poznati, legendarni sastavi koji su već decenijama na sceni, na početku karijere imali su svoj period tranzicije, kako u stilu, tako i u imenovanju, pa su im prva imena zvučala ovako…

Kaiser Chiefs – Parva

Riki Vilson i njegovi saradnici iz Lidsa imali su celu prethodnu karijeru kao mladi bend Parva. Prvobitno nazvani Runston Parva, skratili su ime i 2003. godine objavili album pod nazivom 22. Međutim, njihova izdavačka kuća je dobila ključ, bend nogu, pa su opet morali da menjaju ime, i došli do Kaiser Chiefs naredne godine.

image 15

Blur – Seymour

Kada su Albarn, Kokson, Džejms i Rauntri prvi put stali pred publiku zajedno 1988. godine, nazvali su se po zbirci novela J.D. Salindžera „Raise High the Roof Beam, Carpenters & Seymour: An Introduction„. Šef izdavačke kuće Food Records Endi Ros ih je popreko pogledao i predložio promenu – monosilabično „Blur„, koje je bilo u skladu s shoegaze/noise bendovima tog vremena, poput Ride, Lush, Curve i Loop.

image

Depeche Mode – Composition Of Sound

Godine 1977, Vins Klark i Endi Flečer su prvobitno radili zajedno u tradicionalnom bendu baziranom na gitarama pod imenom No Romance In China. Dvojica, zajedno s Martinom Gorom, formirali su sličan sastav pod imenom Composition Of Sound, pri čemu je Klark svirao gitaru. Nakon što su čuli sint-pop duo OMD, Klark se odlučio za elektronski zvuk, a zatim im se pridružuje Dejv Gejen sa vokalom; tada su promenili ime u Depeche Mode, po francuskom modnom časopisu.

image 1

Joy Division – Warsaw

Mančesterski bend, sa legendarnim frontmenom Ijanom Kurtisom, gotovo je dobio ime Stiff Kittens od frontmena Buzzcocks-a Pita Šelija. Bend je više voleo ime Warsaw, prema pesmi Warszawa sa albuma Dejvida Bouvija Low. Međutim, ime je izazvalo konfuziju s londonskim bendom Warsaw Pact, pa su se odlučili da pozajme ime krila koncentracionih kampova nacističke Nemačke „Freudenabteilungen “ odnosno „Joy Division„.

image 2

Radiohead – On a Friday

Bend koji će postati Radiohead prvo je počeo sa probama u svojoj školi u Abingdonu, Oksfordšajer, 1985. godine. Dan probe nadahnuo je bend za ime, i kao On A Friday bend je prvi put privukao pažnju izdavačke kuće EMI šest godina kasnije. Kada su potpisali ugovor, izdavač je tražio promenu imena; Radio Head bilo je ime pesme sa albuma Talking Heads-a „True Stories“.

image 3

U2 – The Hype

Leri Mulen je osnovao školski bend pod imenom Feedback u Dublinu još 1976. godine na račun užasne buke koju su on i ekipa pravili dok su učili kako da sviraju instrumente. Pre toga, niko od članova sastava nije svirao instrument. Naredne godine promenili su ime u The Hype i postali četvoročlani U2 kakvog danas znamo i volimo kada je stariji brat gitariste Edža napustio bend 1978. godine.

image 4

Oasis – The Rain

Svetski poznati Oasis prvobitno su krenuli kao bend koji je ime uzeo po B-strani singlice „Paperback Writer“ od Bitlsa. Pevača Krisa Hatona zamenio je Liam Galager, ali tek kada se uključio brat Noel razmatrala se promena imena (činjenica da je postojao i bend iz Liverpula pod nazivom Rain sigurno nije pomogla). Prema legendi, Oasis ime došlo je od imena jednog spa centra koji je Noel posećivao dok je bio roadi za Inspiral Carpets bend.

image 5

Pearl Jam – Mookie Blaylock

Grandž titani Edija Vedera prvobitno su se zvali Mookie Blaylock prema igraču NBA košarke, ali gospodin Blejlok nije bio baš oduševljen time i pretio je pravnim postupcima. Bio je potreban brz prelazak na drugo ime, a Edi je odabrao ime po svojoj prabaki Perl koja je navodno pravila džem sa dodatkom pejota, kaktusa koji sadrži psihoaktivne supstance.

image 6

Led Zeppelin – The New Yardbirds

Kada je Džimi Pejdž pokušao da produži život londonskom R&B bend The Yardbirds novim sastavom 1968. godine, bilo je prirodno nazvati se The New Yardbirds kako bi iskoristili slavu prethodnog sastava. Međutim, pregovori o ugovoru su ih naterala da traže novo ime, i kada je Kit Mun iz benda The Who sugerisao da će ceo poduhvat ići „kao olovni cepelin“… eto inspiracije!

image 7

The Beatles – The Quarry Men

Veoma, veoma rana varijanta najvećeg benda u istoriji uzela je ime po školi Quarry Bank u Alertonu, Liverpul, koju je pohađao Džon Lenon. Sastav se menjao dok se nije fokusirao oko trija Lenon, MekKartni i Harison. Nastupali su pod različitim imenima, uključujući Johnny And The Moondogs i The Silver Beatles, pre nego što su postali obični Beatles 1960. godine, kao omaž Crickets-ima Badija Holija.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-8.png

Coldplay – Starfish

Kris Martin i Džoni Baklend oformili su bend na koledžu u Londonu 1996. godine pod imenom Pectoralz. Sa dodatkom Gaja Berimana naredne godine, grupa je svirala u glavnom gradu pod neinspirativnim imenom Starfish. Tek kad je došao i bubnjar Vil Čempion, njihovo ime se promenilo poslednji put u Coldplay… a zatim su postali superzvezde.

image 9

Red Hot Chili Peppers – Tony Flow And The Majestic Masters Of Mayhem

Ovo je bilo ime koje su Entoni Kidis, Fli, originalni članovi Red Hot Chili Peppersa, Hilel Slovak i bubnjar Džek Ajrons koristili na svom prvom nastupu u Rhythm Lounge klubu u Holivudu 1983. godine. Publika ih je oduševljeno prihvatila, pa ih je gazda lokala ponovo pozvao, ali je ekipa ipak odlučila da odabere manje smešno ime za preostali deo svoje karijere.

image 10

The Cure – Malice

Započinjući svoj muzički put kao školski bend u Kravliju pod imenom The Obelisk ranih 1970-ih, Robert Smit ozbiljnije počinje svoju karijeru 1976. godine pod imenom Malice. Naredne godine postali su poznati kao Easy Cure prema pesmi u njihovoj setlisti, ali s dolaskom panka na scenu, Smit je želeo dinamičnije ime i odbacio prvi deo naziva.

image 11

Pink Floyd – The Tea Set

Rodžer Vaters, Rik Vrajt i Nik Mejson prvi put su svirali kao šestočlani bend pod imenom Sigma 6 početkom 1960-ih, pre nego što su svirali pod imenima The Meggadeaths, The Screaming Abdabs, Leonard’s Lodgers i The Spectrum Five, pre nego što su postali The Tea Set 1964. godine. Ostali su pod tim imenom sve do kraja 1965. godine kada su postali The Pink Floyd Sound, jer je ekipa obožavala bluz, pa su se nazvali po omiljenim bluzerima Sida Bereta, Pinku Andersonu i Flojdu Kaunsilu.

image 12

Nirvana – Pen Cap Chew

Kurt Cobain snimio je demo traku pod šarmantnim imenom Fecal Matter, ali kada je došlo vreme da formira pravi bend sa basistom Kristom Novoselićem i bubnjarom Aronom Burkhardom, prošli su kroz imena kao što su Bliss, Skid Row, Ted Ed Fred i Pen Cap Chew. Srećom, za prve prave demo snimke u januaru 1988. godine, izabrali su bezvremeno ime Nirvana.

image 13

Pročitajte još i We are the world, pesmom protiv gladi u svetu!