20.6 C
Zrenjanin
28.05.2024.
Naslovna stranicaKorisnoSki oprema - priprema i održavanje

Ski oprema – priprema i održavanje

European Top 44 Airplay chart

Skijališta u Srbiji samo što nisu otpočela ski sezonu, a imate li opremu za skijanje? Znate li kako održavati ski opremu? U opremu za skijanje ubrajamo ski odelo, naočare i naravno skije. Skije zahtevaju redovno održavanje i van sezone, ali moraju se pripremiti i za novu sezonu.

Ukoliko ste kupili nove skije, ono što treba da znate je da one zahtevaju veću pripremu od onih koje su već korišćene. To je najbolje da uradite u ski servisu, ili u prodavnici u kojoj ste kupili skije.

Ako pripremate već korišćene skije prvo treba da naoštrite rubove skija. Zatim namažite klizne površine i podesite vezove na skijama.

Kako održavati skije za vreme sezone?

Redovno čišćenje: nakon svakog skijanja, operite skije kako biste uklonili prašinu, prljavštinu i ostatke snega. Upotrebite vlažnu krpu ili sunđer za čišćenje.

Redovno mazanje: redovno mažite dno skija kako biste očuvali njihovu brzinu i povećali otpornost na trenje. Koristite odgovarajući vosak za uslove snega u kojima skijate.

Ažuriranje kantni: periodično ažurirajte oštrinu ivica skija. Oštre ivice omogućavaju bolje prianjanje na stazi i lakše upravljanje.

Održavanje veza: ako koristite vezove, redovno ih proveravajte da biste osigurali da su dobro postavljeni i funkcionalni. Pratite uputstva proizvođača za podešavanje.

Održavanje površine: popravljajte manje ogrebotine i oštećenja na površini skija. Upotrebite reparaturni vosak ili posetite profesionalnu radnju za popravku.

Čuvanje na odgovarajući način: skije čuvajte na hladnom i suvom mestu, daleko od direktnog sunčevog svetla. Držite ih odvojeno od drugih oštrih predmeta koji mogu izazvati oštećenja.

Redovno servisiranje: ako niste vešti u održavanju skija, razmotrite redovno servisiranje u specijalizovanoj radnji. Stručnjaci mogu pružiti temeljniji servis i popravke.

Prilagođavanje mazanja snegu: ako često skijate u različitim uslovima snega, prilagodite vosak prema uslovima. Vosak za toplije uslove snega razlikuje se od onog koji se koristi u hladnijim uslovima.

Održavanje fiksnih veza: ako imate fiksne veze, proverite njihovo stanje i postavke. Prilagodite ih prema potrebama ili ih podesite kod profesionalca.

Praćenje vezivanja: pratite stanje veza kako biste bili sigurni da se ne habaju i da su sigurne za upotrebu.

skije 1
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
20.6 ° C
21.7 °
20.6 °
62 %
1.3kmh
56 %
Uto
19 °
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
22 °
Sub
27 °