Savršeni umaci idealni za svako druženje

Ovo su savršeni umaci za svako filmsko veče i druženja sa prijateljima i jedva ćete čekati da ih ponovo pravite. Najbolje od svega je što se priprema svodi na seckanje i mešanje sastojaka. Zato su idealni za sve prilike kada ne možete da izdvojite mnogo vremena za pripremu ali želite da goste oborite sa nogu. Pogledajte u nastavku kako da ih napravite.
Umaci
Kremasti umak sa sirom i pivom
Ovaj bogati umak je savršen je ljubitelje sira i piva. Može se koristiti za pastu, meso ili samo kao umak za grickalice.
Sastojci:
- 200 g krem sira
- 150 g rendanog čedar sira
- 200 ml tamnog piva
- 1 kašika maslaca
- 1 kašičica senfa
- So i biber po ukusu
- Prstohvat čilija u prahu (ukoliko volite ljuto)
Priprema:
Otvorite pivo i stavite ga u šerpu sa maslacem. Na srednje jakoj vatri kuvajte dok pivo ne ispari za oko trećinu. Dodajte krem sir i mešajte dok se ne rastopi u pivu. Zatim, dodajte čedar i senf.. Mešajte dok se sve dobro sjedini i postane kremasto. Na kraju, začinite po ukusu sa soli, biberom i čilijem. Umak je gotov kada postane glatka, bogata masa. Poslužite uz omiljenu pastu, pečene krompiriće ili roštilj.
Pica umak sa sirom i kulenom
Ovaj pica umak je savršenstvo za sve ljubitelje pice. Da ne dužim, odmah prelazimo na pripremu
Sastojci:
- 225 g krem sira (sobne temperature)
- 120 g pavlake
- 1 čen belog luka, rendan
- 3/4 kašičice origana
- Prstohvat crvene paprike
- So po ukusu
- 170 g rendane mocarele (podeljeno)
- 50 g rendanog parmezana (podeljeno)
- 300 ml pica sosa
- 60 g dimljenog kulena (iseckanog na tanke kriške)
- 1 baget (isečen na kriške i prethodno zagrejan)

Priprema:
U velikoj posudi pomešajte krem sir i pavlaku, a zatim dodajte rendani beli luk, origano, crvenu papriku i so. Dobro promešajte sve sastojke, pa dodajte 1 šolju rendane mocarele i 2 kašike parmezana, sve dobro sjedinite. Prebacite smesu u plitku vatrostalnu posudu, preko nje ravnomerno rasporedite marinara sos i pospite preostalim sirom, mocarelom i parmezanom. Na vrh stavite tanke kriške dimljenog kulena. Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200°C i pecite oko 15 minuta, dok se sir ne rastopi, a površina ne postane blago zlatno-smeđa. Ako želite da gornji sloj bude hrskaviji, uključite opciju gratiniranja poslednjih 1-2 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre nego što poslužite. Poslužite uz kriške bageta koje možete prethodno tostirati.
Avokado umak sa pečenim povrćem i limetom
Još jedan kremasti namaz idealan u kombinaciji sa čipsom.
Sastojci:
- 2 zelene paprike
- 2 čena belog luka
- 1 manja ljuta papričica (po želji)
- 1/2 glavice crnog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 zrela avokada
- 1 vezica peršuna ili mirođije
- Sok od 2 limuna ili limete
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 šolje vode (po potrebi dodati još)
- Tortilja čips, krekere ili štapiće za serviranje
Priprema:
Povrće možete peći u rerni ili fritezi na vruć vazduh. Ako koristite rernu, uključite opciju pečenje odozgo i na pleh obložen papirom za pečenje stavite paprike, beli luk i crni luk isečen na krupnije komade. Premažite ih maslinovim uljem i pecite dok ne omekšaju i dobiju blago zapečenu boju, oko 10 minuta.
Ako koristite fritezu, povrće stavite u posudu friteze, premažite maslinovim uljem i pecite na 200°C oko 8-10 minuta, povremeno ih promešajući.
Kada se povrće ohladi, skinite ljusku sa paprika i belog luka. U blender ili secko stavite pečeno povrće, očišćeni avokado, sok od limuna, peršun ili mirođiju i so. Počnite da blendate i postepeno dodajte vodu dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.
Umak je spreman za serviranje! Odličan je uz čips, krekere, štapiće od povrća ili kao dodatak raznim jelima.
Tzatziki
Ovaj osvežavajući tzatziki umak sa feta sirom je savršen umak za grickalice, ali takođe se odlično slaže uz piletinu i naravno suvlaki.
Sastojci:
- 200 g grčkog jogurta
- 100 g feta sira
- 1 krastavac (srednje veličine)
- 2 kašičice maslinovog ulja
- Sok od 1/2 limuna
- 1 čen belog luka (sitno iseckan)
- So i biber po ukusu
Priprema:
Krastavac oljuštite i narendajte na sitno rende, pa ga dobro iscedite od viška tečnosti. U velikoj činiji pomešajte jogurt, iscedjeni krastavac, beli luk, maslinovo ulje i sok od limuna. Dodajte izgnječeni feta sir i sve dobro izmešajte. Začinite sa solju i biberom po ukusu i ukusi Grčke su u vašem domu.