0.4 C
Zrenjanin
30.11.2023.
Naslovna stranicaZrenjaninZR KulturaStručna vođenja kroz izložbu "Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar"

Stručna vođenja kroz izložbu “Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar”

Tri stručna vođenja do 6. novembra, do kada traje izložba.

Radio 105 i Gomex vode te na Sajam knjiga

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u toku je izložba pod nazivom “Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar”. Kao deo pratećeg programa, kustoskinja i istoričarka umetnosti, Olivera Skoko, održaće stručna vođenja kroz postavku 9. i 23. oktobra, kao i 6. novembra s početkom u 19 časova.

Ovom izložbom obeležava se stogodišnjica od rođenja pomenute slikarke i sedamdeset godina od njenog prvog predstavljanja publici u Zrenjaninu. Narodni muzej Zrenjanin, Savremena galerija Zrenjanin i Milica Ivković, ćerka pomenute slikarke zajedno poseduju ukupno 46 umetničkih dela koja čine deo ove postavke.

Tokom izložbe planiran je prateći program, koji osim stručnih vođenja, obuhvata i predavanja, radionice za decu i mlade, projekcije i slične aktivnosti.

O slikarki

Mirjana Nikolić Pećinar rođena je 1923. u Velikom Bečkereku, a preminula je 2010. godine. Pohađala je slikarski kurs pod mentorstvom Vase Pomorišca i Stojana Trumića. Njena umetnička karijera zvanično je počela nakon što je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1951. godine. Iste godine predstavila je svoju prvu izložbu u Zrenjaninu.

Postala je članica Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i redovno je izlagala na njihovim grupnim izložbama. Godine 1952. joj je dodeljen atelje na Starom sajmištu, gde je stvarala sve do svoje smrti.

Njena prva samostalna izložba održana je 1957. godine u Grafičkom kolektivu u Beogradu. Takođe, iste godine se pridružila Umetničkoj koloniji u Ečki, gde će postati jedan od najredovnijih i najčešćih učesnika, učestvujući ukupno 14 puta tokom svoje karijere. Pored Ečke, u narednim godinama je aktivno učestvovala i u umetničkim kolonijama u Subotici, Bečeju, Sićevu, Počitelju, i drugim mestima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
0.4 ° C
0.4 °
0.4 °
66 %
1.8kmh
0 %
Wed
0 °
Thu
11 °
Fri
21 °
Sat
18 °
Sun
4 °