Naslovna stranicaVestiVestiSvetski dan deteta - 20. novembar

Svetski dan deteta – 20. novembar

U Srbiji deca čine samo 17,3% stanovništva.

European Top 44 Airplay chart

Svetski dan deteta se obeležava svake godine 20. novembra kako bi se skrenula pažnja na prava dece širom sveta i podstakao rad na poboljšanju njihovih života. Ovaj dan je posvećen sećanju na usvajanje Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta 1989. godine, koja je prvi put istakla specifična prava dece i postavila temelje zaštite i unapređenja njihovih dobrobiti.

Prava deteta prema ovoj Konvenciji uključuju pravo na život, pravo na obrazovanje, pravo na zaštitu od nasilja, pravo na izražavanje sopstvenog mišljenja i mnoga druga. Svetski dan deteta predstavlja priliku da se naglasi značaj tih prava, ali i da se podigne svest o izazovima s kojima deca širom sveta suočavaju.

Organizacije, škole, vladine i nevladine organizacije i mnogi pojedinci učestvuju u aktivnostima koje promovišu prava deteta, osnažuju decu i podstiču akcije za poboljšanje njihovih uslova života. Ove aktivnosti mogu uključivati obrazovne događaje, kampanje podizanja svesti, humanitarne akcije i druge inicijative usmerene ka dobrobiti dece.

Cilj Svetskog dana deteta je da podseti svet na potrebu zaštite i poštovanja prava svakog deteta, bez obzira na njihovo poreklo, pol, veroispovest ili druge faktore. Ovaj dan podseća na odgovornost svih društava da stvore sigurno, podržavajuće i obrazovno okruženje za razvoj dece.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
13.9 ° C
13.9 °
12.3 °
55 %
2.4kmh
100 %
Sun
14 °
Mon
15 °
Tue
18 °
Wed
16 °
Thu
15 °