Koliko je tečnost za ispiranje usta važna?

Ona može biti kozmetička ili terapeutska

Kada se završi sa četkicom, i zubi očiste koncem, tečnost za ispiranje usta upotpunjuje svakodnevnu negu zuba. Ali, da li su nam zaista potrebna sve tri stvari? Zubari nikada ne bi rekli da preskočite čišćenje koncem ili četkanje, ali hajde da zastanemo sa pričom na tečnosti za ispiranje usta.

Odakle ona uopšte potiče? Sredinom 1800-ih, hirurg Džozef Lister je shvatio da mikrobi i loša higijena ruku lekara i hirurga prouzrokuju infekcije i smrt pacijenata. Mikrobiologija je tada bila tek jedna od novih nauka, ali pioniri na ovom polju su veoma brzo dolazili do epohalnih otkrića. Lister je eksperimentima shvatio da mikrobi u vazduhu i na rukama dovode do kvarenja hrane i infekcija rana, a da se karbolna kiselina može koristiti za održavanje hirurških alata i čišćenje rana.

Prvobitno ismevan od strane lekarske zajednice, nakon nekoliko godina držanja strogih higijenskih pravila u odeljenjima na kojima je bio glavni hirurg, primećeno je da je pod njegovom jurisdikcijom post-operaciono zaražavanje i smrtnost pacijenata palo na minimum, čovek je konačno uspeo da dobije priznanje za svoja dela i danas se smatra ocem moderne hirurgije. Nekoliko godina kasnije nakon svog otkrića, dozvolio je da se njegovo ime koristi za nov antiseptik, napravljen od kombinacije eteričnih ulja. To je bila Listerin, danas najpoznatiji brend tečnosti za ispiranje usta.

mouthwash

Prvobitni oglasi za ovaj proizvod krajem 19. i početkom 20. veka bili su usmereni na lekare i opisivali su mnoge stvari koje se njime mogu dezinfikovati, kako unutar tako i izvan tela.

Na kraju, kompanija je smislila novi način da plasira proizvod, pa se krenulo u reklamnu kampanju ciljanu ka široj javnosti, naglašavajući užasan problem halitoze i obećavajući da bi redovno ispiranje usta Listerinom moglo da je izleči ili čak spreči pojavu. Halitoza, uprkos naučnom nazivu, znači „samo“ loš zadah, ali je uglavnom simptom nekih drugih problema i može prouzrokovati neka obolenja, kao što su gastrointenstinalne infekcije, infekcije grla i grudnog koša. Ako česot imate problema sa lošim zadahom, onda bi trebalo da se konsultujete sa lekarom kako bi Vam pomogao u lečenju.

Šta stomatolozi danas misle o tečnosti za ispiranje usta?

Naša sagovornica ističe da tečnosti za ispiranje usta mogu biti kozmetičke, profilaktične ili terapijske. Većina onoga što možete kupiti u prodavnici je kozmetičkog tipa.

Evo šta dr Grozdanov kaže o kozmetičkoj tečnosti:

„Kozmetički proizvodi za ispiranje usta mogu privremeno ublažiti loš zadah i ostaviti za sobom prijatan ukus. Na primer, ako proizvod direktno ne eliminiše bakterije koje izazivaju loš zadah, smatra se da je njegova korist isključivo kozmetička. Kozmetičke tečnosti pogotovu su korisne za uklanjanje plaka između zuba odnosno sa aproksimalnih površina zuba.“

mouth wash 0
demand, mouthwashes, wellness

A terapijske tečnosti? Postoji lista proizvoda odobrenih u ovu svrhu, koji uključuju proizvode za ispiranje usta sa sadržajem fluora ili čija je namena za eliminaciju specifičnih bakterija koje žive u ustima.

Uopšteno govoreći, postoji nekoliko aktivnih sastojaka koji zapravo nešto rade: Pored vode kao osnovnog sastojka tečnosti, mogu se dodati razna sredstva kao što su alkohol, aromatična ulja, boje, adstrigentna sredstva, bakteriostatici, lekovi itd. Rastvori najčešće imaju fluoridi i hlorheksidin, koji se koristi za kontrolu plaka i gingivitisa, dok je fluorid dokazano sredstvo za sprečavanje propadanja zubne gleđi. Peroksid je prisutan u nekoliko sredstava za izbeljivanje zuba.

Ako vaš stomatolog preporuči određenu vrstu tečnosti iz određenog razloga, poslušajte preporuke i uputstva o tome kada i kako da je koristite.

Što se tiče komercijalnih tečnosti za ispiranje usta – nije neophodan korak za održavanje dobrog oralnog zdravlja, ali itekako može da pomogne. Zato nastavite da je koristite ako je proizvod koji preporučuje stomatolog ili ako jednostavno volite taj svež i čist osećaj.