16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.

Teniski klub „Galeb“

Teniski klub "Galeb" ima tradiciju od 133 godine. O "belom sportu" u gradu na Begeju, razgovarali smo sa Nikolom Mojsinim.

Teniski klub Galeb 1890, baš kao što mu i samo ime kaže, osnovan je davne 1890. godine. Već samim tim što postoji više od jednog veka govori o tome kakvi kvalitetni ljudi, posvećeni „belom sportu“ su kroz njega prolazili, i učinili da opstane i danas kao jedan od najstarijih teniskih klubova u zemlji. Danas je „Galeb“ registrovan kao sportsko udruženje, a oduvek se nalazi na dobro poznatoj lokaciji kraj gradskog jezera – na adresi Kej 2. oktobra 2, u naselju Mala Amerika. U klubu danas rade dva trenera i jedan pomoćni trener. Svi poseduju adekvatnu školsku spremu, licence izdate od strane Teniskog saveza Srbije. I što je najvažnije od svega – prenose svoju ljubav prema tenisu svima koji zakorače na terene kluba.

Kako je klub organizovan?

Danas Teniski klub Galeb 1890 broji oko stotinu članova. Ovu brojku najviše čine deca predtakmičari i takmičari uzrasta od 5 do 18 godina, što nas posebno čini ponosnim jer na našim terenima mnogi stasavaju u uspešne mlade tenisere. Takođe, pored ove kategorije tu su i rekreativci, takođe se možemo pohvaliti uspešnom veteranskom sekcijom. Sa svima, korak po korak, prolazimo sve segmente tenisa – od osnova kada je u pitanju držanje reketa, udaranja loptice, i već posle nekoliko treninga dolazimo i do prebacivanja loptice preko mreže. Naravno, i rad na samoj kondiciji je sastavni deo svakog treninga. 

U nešto kasnijim časovima često ćete videti građanstvo kako prebacuje loptice preko mreže na našim terenima, jer se trudimo da i onima koji su ovaj sport odabrali da uz njega održavaju svoju kondiciju i zdravlje imaju gde to i da sprovedu u delo. Upravo na taj način i usklađujemo termine. Sam objekat se sastoji od tri otvorena terena i jednog zatvorenog, i naravno tu su svi prateći segmenti koji Galeb čine pravim sportskim klubom – sopstveni parking, svlačionice, kancelarije, a u sklopu je stacioniran i restoran/picerija.

02

Koje vrednosti su u prvom planu?

Naravno, s obzirom na to da ovde govorimo o teniskom klubu, prvenstveno ono što negujemo jeste ljubav prema ovom sportu. Važno nam je da svako ko se odluči da pokuša da nauči backhand, forehand, servis ili dropshot, prvenstveno uživa već od prvog treninga na našoj šljaci uz pažljiv pristup naših trenera prema svakom igraču. Kako su nam treninzi, posebno dečiji, organizovani u grupama, timski duh je ono što se trudimo da usadimo svim našim članovima od prvih treninga. Iako je ovo individualni sport, gledano sa aspekta da se teniser nalazi sam na terenu, svakako je čitav tim iza njega, i važno je da nauči da funkcioniše timski. I naravno, iznad svega, bavljenje sportom i vođenje računa o svom zdravlju jesu vrednosti koje idu uz bavljenje bilo kojim sportom.

Kako motivišete nove članove da vam se priključe?

Priču o motivaciji definitivno započinjemo predstavljanjem našeg kluba potencijalnim članovima. Redovno organizujemo promocije, javne časove u školskim ustanovama gde deca mogu da steknu neki uvid u to kako tenis izgleda, ali i ko će ih dočekati na vratima našeg kluba. Takođe, svake godine je aktivna škola tenisa za najmlađe polaznike gde nam nije cilj u startu da deca nauče da igraju i postanu takmičari, već da uvide sve prednosti ovog sporta, koliko je zdravo njime se baviti i koliko je interesantan. Važno je napomenuti da, iako tenis prati epitet „skup“, to, posebno na samom početku, ne mora da znači. Patike, šorc i majicu najčešće svi imaju kod kuće, a što se reketa tiče – kada ne govorimo o profesionalnom bavljenju tenisom, važno je samo da veličina rama odgovara igraču. Pa eto i dodatne motivacije – nije skup koliko se priča.

Zašto je dobro trenirati tenis i koji su najveći benefiti bavljenja ovim sportom?

Kao i svaki sport, i tenis je veoma važan kako zbog fizičkog, tako i zbog mentalnog razvoja igrača. Jedina, ali i veoma bitna razlika je da ste na terenu, na vašoj strani mreže samo vi i reket. Načinom razmišljanja reševate razne „probleme“, prilagođavate svoju igru podlozi, protivniku i drugim elementima. To je ukratko što se tiče mentalnog dela i razvoja. Ono što je u fizičkom smislu benefit kada je „beli sport“ u pitanju jeste što se prilikom njegovog treniranja/igranja aktivira čitavo telo. Istovremeno se radi na finoj motorici i na nešto grubljoj snazi. Tu dolazimo do vrlo izbalansiranog razvoja tela.

Kako se finansirate?

Najviše se finansira samostalno od članarina i izdavanja terena, kao i reklama, a u manjoj meri je zastupljeno finansiranje od strane grada.

Šta ističete kao najveće uspehe kluba?

Ono što uvek navodinmo kao najveći uspeh samog kluba jeste to što opstaje već 133 godine. Vrlo dobro svi znamo da nije oduvek postojao Novak Đoković, koji je definitivno doveo do ekspanzije interesovanja kada je tenis u pitanju u našoj zemlji. Predan rad svih ljudi koji su bili uključeni u delovanje kluba, i to što tako stoje stvari i danas – je jedan od najvećih uspeha. Ono čemu se nadamo jeste da će biti tu klinaca koji će nastaviti tradiciju. Naravno, uspeh su i svi oni naši članovi/igrači koji su svoje prve teniske korake napravili baš ovde, na ovim terenima. Trenutno je jedan od najupešnijih Zoran Ludoški koji je na terenima Galeba naučio prve teniske udarce sa šest godina baš uz našeg trenera čije je ime Nikola Mojsin. Danas je osamnaestogodišnjak koji je izrastao u  igrača koji konstantno ide napred, a to je pokazao i svojim učešćem na ovogodišnjem Australian Openu u juniorskoj konkurenciji.

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz Budžeta Grada Zrenjanina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...