Viralna turska pasta koja je osvojila internet

Turska pasta je postala pravi hit na internetu i za to ima dobar razlog! Brzo se sprema, a svi ljubitelji paste kažu da je obožavaju!
Ukoliko koristite TikTok i druge društvene mreže niste mogli da ne naiđete na viralnu tursku pastu.
Turska pasta se u nekim delovima Turske naziva i „lažne mantije“, jer ukus veoma podseća na njih.
Viralna turska pasta koja je osvojila internet
Recept za tursku pastu
Ovaj recept je dovoljan za 3-4 osobe. Ako pripremate jelo za veću grupu ili želite da imate više porcija, možete povećati količinu mesa i drugih sastojaka proporcionalno.
Sastojci:
- 500 g mlevene junetine
- kašičica mlevene crvene paprike
- kašičica belog luka u prahu
- kašičica luka u prahu
- So i biber po ukusu
- crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 250 g testenine (po izboru)
Za umak od jogurta:
- 2 šolje grčkog jogurta
- 2 čena belog luka
- Sok od pola limuna
- Prstohvat soli
Za maslac:
- 2 kašice maslaca
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
Priprema:
Obzirom da je ovo turska pasta u receptu se navodi juneće ili jagnjeće meso, jer iz verskih razloga Turci ne konzumiraju svinjetinu. Recept možete korigovati i napraviti sa mesom koje želite.
Da počnemo sa pripremom. Prvo propržite beli i crni luk na srednje jakoj vatri dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Zatim dodajte mleveno meso, pa začine i dobro promešajte.
Dok se meso dinsta, pripremite umak od jogurta. U jednoj posudi pomešajte grčki jogurt sa izgnječenim belim lukom, limunovim sokom i malo soli. Ovaj umak daje jelu kremastu teksturu koja savršeno upotpunjava začinjeno meso.
U manjem tiganju otopite maslac na laganoj vatri, a potom dodajte mlevenu crvenu papriku. Promešajte dok paprika ne pusti svoj miris i boju, što daje bogat ukus.
Testeninu skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Za ovo jelo najčešće se koristi testenina u obliku mašnica, (farfalle). Naravno, možete koristiti testeninu po želji. Kada je gotova, ocedite je, ali sačuvajte malo vode u kojoj se kuvala – ta voda će vam pomoći da povežete meso i testeninu.
Kada su svi sastojci spremni, stavite kuvanu testeninu na tanjir, prelijte je začinjenim mesom, a zatim sve prelijte kremastim jogurtom i završite prelivom od maslaca sa paprikom.
Na vrh jela možete dodati čeri paradajz i seckani peršun za dekoraciju, ali i još bolji ukus.
Ako ste tražili ovaj recept, sigurno ste ljubitelji testenine. Pasta karbonara je takođe recept koji preporučujemo, ali i lazanje iz tiganja.