Hrana i piće

Viralna turska pasta koja je osvojila internet

Turska pasta je postala pravi hit na internetu i za to ima dobar razlog! Brzo se sprema, a svi ljubitelji paste kažu da je obožavaju!

Ukoliko koristite TikTok i druge društvene mreže niste mogli da ne naiđete na viralnu tursku pastu.

Turska pasta se u nekim delovima Turske naziva i „lažne mantije“, jer ukus veoma podseća na njih.

Viralna turska pasta koja je osvojila internet

Recept za tursku pastu

Ovaj recept je dovoljan za 3-4 osobe. Ako pripremate jelo za veću grupu ili želite da imate više porcija, možete povećati količinu mesa i drugih sastojaka proporcionalno.

Sastojci:

  • 500 g mlevene junetine
  • kašičica mlevene crvene paprike
  • kašičica belog luka u prahu
  • kašičica luka u prahu
  • So i biber po ukusu
  • crni luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 250 g testenine (po izboru)

Za umak od jogurta:

  • 2 šolje grčkog jogurta
  • 2 čena belog luka
  • Sok od pola limuna
  • Prstohvat soli

Za maslac:

  • 2 kašice maslaca
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike

Priprema:

Obzirom da je ovo turska pasta u receptu se navodi juneće ili jagnjeće meso, jer iz verskih razloga Turci ne konzumiraju svinjetinu. Recept možete korigovati i napraviti sa mesom koje želite.

Da počnemo sa pripremom. Prvo propržite beli i crni luk na srednje jakoj vatri dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Zatim dodajte mleveno meso, pa začine i dobro promešajte.

Dok se meso dinsta, pripremite umak od jogurta. U jednoj posudi pomešajte grčki jogurt sa izgnječenim belim lukom, limunovim sokom i malo soli. Ovaj umak daje jelu kremastu teksturu koja savršeno upotpunjava začinjeno meso.

U manjem tiganju otopite maslac na laganoj vatri, a potom dodajte mlevenu crvenu papriku. Promešajte dok paprika ne pusti svoj miris i boju, što daje bogat ukus.

Testeninu skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Za ovo jelo najčešće se koristi testenina u obliku mašnica, (farfalle). Naravno, možete koristiti testeninu po želji. Kada je gotova, ocedite je, ali sačuvajte malo vode u kojoj se kuvala – ta voda će vam pomoći da povežete meso i testeninu.

Kada su svi sastojci spremni, stavite kuvanu testeninu na tanjir, prelijte je začinjenim mesom, a zatim sve prelijte kremastim jogurtom i završite prelivom od maslaca sa paprikom.

Na vrh jela možete dodati čeri paradajz i seckani peršun za dekoraciju, ali i još bolji ukus.

Ako ste tražili ovaj recept, sigurno ste ljubitelji testenine. Pasta karbonara je takođe recept koji preporučujemo, ali i lazanje iz tiganja.

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button