25.6 C
Zrenjanin
30.05.2024.

29. februar

European Top 44 Airplay chart

Nakon četiri godine, ponovo smo dobili dan „viška“, 29. februar. Da li ste se ikada zapitali zašto imamo prestupne godine?

To je matematička stvar utkana u naš kalendar. Svake četiri godine dodajemo jedan dan februaru, jer Zemljino putovanje oko sunca ne traje savršenih 365 dana. Radi se o oko 365,25 dana. Da bismo održali kalendar u skladu sa godišnjim dobima, uvodimo prestupnu godinu, dodajući taj dan svake četiri godine.

Ipak, nisu sve godine deljive sa četiri i prestupne godine. Postoji i pravilo u pravilu: ako je godina deljiva sa 100 ali ne i sa 400, onda nije prestupna.

U nekim zemljama postoji običaj da 29. februara žene prose muškarce. Ne zna se gde je tačno nastao i od kada potiče ovaj običaj, ali sve do današnjih dana predstavlja mešavinu zabave i neku borbu protiv stereotipa.

Oko 4 miliona ljudi u svetu, rođeno je ovog prestupnog dana. To možda može delovati zanimljivo i posebno, ali u papirologoji može stvoriti probleme današnjim slavljenicima. Sistemi nekih država jednostavno ne priznaju ovaj datum i primoravaju vas da se odlučite za 28. februar ili 1. mart kao datume potrebne za određene rokove.

Poslednji dan februara svake prestupne godine zapravo predstavlja spoj matematike, tradicije i zabave uz dodatak malo problema. Slavili rođendan ili ne, iskoristite ovaj dodatni dan najbolje što možete, jer sledeći ćemo imati tek za četiri godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
25.6 ° C
26.7 °
25.6 °
48 %
2.4kmh
67 %
Čet
23 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °