Hrana i piće

5 Sladoleda bez šećera koje možete napraviti kod kuće

Ako pazite na unos šećera, ali želite da uživate u sladoledu, imamo 5 savršenih recepata za omiljenu poslasticu bez dodatnog šećera.

Zašto birati sladoled bez šećera?

Preterani unos šećera povezan je sa mnogim zdravstvenim problemima: od gojaznosti, preko dijabetesa do problema sa kožom i energijom. S druge strane, sladoled bez dodanog šećera može biti jednako ukusan i osvežavajući, a pritom vam daje osećaj zadovoljstva bez griže savesti.

1. Banana i kikiriki puter

Banane su verovatno najpoznatiji prirodni zaslađivač u svetu zdravih sladoleda. Kada ih zamrznete, dobijate kremastu i slatku bazu koja ne zahteva dodatni šećer.

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 100 ml mleka po izboru
  • 2 kašike kikiriki putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Sve sastojke blendajte dok ne dobijete glatku, kremastu masu. Po želji dodajte vanilu za bolji miris i ukus. Zatim smesu sipajte u posudu i stavite u zamrzivač na 1-2 sata da se stegne, a kasnije poslužite i uživajte!

2. Lubenica i limeta

Lubenica je kraljica leta, savršeno osvežavajuća i slatka sama po sebi, a ovaj sladoled je lagan i neodoljiv.

Sastojci:

  • 500 g očišćene lubenice (bez semenki)
  • Sok i rendana korica 1 limete
  • 2-3 kašike biljnog mleka
  • Po želji nekoliko listova sveže nane

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku masu. Zatim je sipajte u kalupe za sladoled ili plitku posudu. Zamrznite na nekoliko sati, a pred serviranje ostavite da malo omekša. Na kraju ga ukrasite listićima nane ili kriškama limete.

    3. Jagoda jogurt

    Jogurt daje laganu kiselkastu notu i kremastu teksturu, a jagode su idealan prirodni zaslađivač.

    Sastojci:

    • 300 g svežih ili zamrznutih jagoda
    • 400 g grčkog jogurta
    • po želji možete dodati malo meda

    Priprema:

    Jagode izmiksajte u pire, a zatim dodajte grčki jogurt. Ako ipak želite da zasladite ovaj sladoled, dodajte mu malo meda. Nakon toga smesu sipajte u kalupe ili posudu i zamrznite 3-4 sata.

    4. Čokolada

    Sastojci:

    • 2 zrele banane (zamrznute)
    • 2 kašike nezaslađenog kakao praha
    • 100 ml mleka (obično ili biljno – npr. bademovo, ovseno, kokosovo)
    • 1 kašičica ekstrakta vanile (opciono)
    • Po želji: malo stevije, eritritola ili kockica tamne čokolade (bez šećera)

    Priprema:

    Zamrznute banane ubacite u blender i dodajte mleko, kakao i vanilu. Miksajte sve dok ne dobijete glatku i gustu smesu koja podseća na klasičan čokoladni sladoled. Ako volite intenzivniji ukus, dodajte još malo kakao praha. Po potrebi zasladite po ukusu, ali često nije ni potrebno jer banane daju dovoljno prirodne slatkoće. Ako želite nešto hrskavo, možete dodati seckane orašaste plodove.

    Kada dobijete željenu teksturu, možete odmah jesti kao „soft“ sladoled ili staviti u zamrzivač na još 1–2 sata da se dodatno stegne.

    5. Limun

    Sastojci:

    • 2 limuna (sok i rendana korica)
    • 200 ml jogurta ili kisele pavlake
    • 100 ml mleka (može i biljno)
    • 2 kašike meda ili zaslađivača po izboru

    Priprema:

    Iscedite sok iz dva limuna i narendajte malo njihove kore (samo žuti deo, ne beli jer je gorak). U većoj posudi pomešajte jogurt, mleko, zaslađivač, limunov sok i koricu, pa dodajte prstohvat soli da pojača aromu.

    Dobro izmešajte ručno ili mikserom, dok masa ne postane glatka i bez grudvica. Sipajte u plastičnu posudu sa poklopcem i stavite u zamrzivač.

    Tokom prvih nekoliko sati, na svakih 30–45 minuta promućkajte ili promešajte smesu viljuškom, kako bi ostala kremasta i bez kristalića leda. Nakon 3–4 sata sladoled je spreman za posluženje.

    Da li ste isprobali Limun kolač? Pravo je osveženje za letnje temperature!

    Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

    Back to top button