Naslovna stranicaŽivotHrana i pićeOd 17. veka do modernih trpeza- istrajni kačamak

Od 17. veka do modernih trpeza- istrajni kačamak

Broj sastojaka mali, ukus bogat.

European Top 44 Airplay chart

Iako deluje kao autohtono jelo, kačamak je nastao zapravo u Italiji, gde se služilo kao seosko jelo. Na Balkan je stigao nešto kasnije, ali neki prosek koji se uzima je 17. vek.

Prema starim zapisima, kačamak je u istočnoj Srbiji za vreme posta često bio zamena za hleb.

Kada se nije postilo, kačamak se svakako veoma rado konzumirao. Imućniji seljaci su kačamak umakali u istopljen puter ili mast, u kojima je bilo nadrobljenog sira.

Oni koji su bili na najvišim staležima društva, kačamak su umakali u zagrejanu spržu. Kao glavno jelo, služilo se svim članovima porodice.

Homoljska oblast je bila posebno poznata po ovom jelu, pošto se kačamak tamo pripremao samo u blagdane, povodom seoskih slava. Takođe, tajna homoljskog kačamaka je i svojevrstan miraz koji devojke nose sa sobom u novu kuću prilikom udaje.

foto: the balkan hostess

Za kačamak vam je potrebno 2 l vode, 500 gr kukuruznog brašna, malo soli, 3 pune kašike margarina kao i malo rendanog sira. Priprema se tako, što se u posoljenu kipuću vodu doda brašno, koje ne treba mešati. Brašno treba da ostane na površini vode kao rupa. Kroz nju se napravi udubljenje varjačom i ostavi se na laganoj vatri da se kuva.

Kad brašno nestane sa površine vode, kačamak treba pomešati da ne ostanu grudvice i tako kuvati još nekoliko minuta. Gotov kačamak treba preliti sa otopljenim margarinom.

Gotov kačamak treba vaditi kašikom u činiju iz koje ćete i posluživati. Na to se naknadno dodaje rendani sir. Prijatno! 😉

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
light rain
11.2 ° C
11.2 °
11.2 °
76 %
6.7kmh
100 %
Fri
13 °
Sat
22 °
Sun
24 °
Mon
25 °
Tue
26 °