„Rog Banata“ u Salonu Muzeja

U petak, 2. decembra, u 19:00 u Salonu zrenjaninskog Muzeja biće održan četvrti po redu festival tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“ u organizaciji Udruženja građana “Banatske Gajde”, a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina i Narodnog muzeja Zrenjanin.

Festival ima za cilj da prikaže tradicionalne instrumente u što izvornijem obliku, a ovog puta će publika imati prilike da u interpretaciji vrhunskih umetnika vidi i čuju: duduk, frulu, kaval, gajde, citre, panovu frulu, gusle i drombulje.
Ulaz je slobodan.

Pre početka koncerta, biće organizovana radionica u prostorijama Muzičke Škole „Josif Marinković“ na kojoj će đaci ove škole imati prilike da vide i čuju sve ono što je vezano za tradicionalne isntrumente, a možda neki od njih i da probaju.

Udruženje građana „Banatske Gajde“ iz Zrenjanina već dugi niz godina radi na edukaciji i promociji narodnog stvaralaštva Srbije, sa posebnim naglaskom na Banat. U okviru ovog Udruženja postoji i izvorna pevačka grupa „Seferini“ koja neguje izvornu pesmu Srba starosedelaca Banata. U okviru svog rada Udruženje organizuje radionice na koje dolaze studenti sa etnomuzikoloških smerova Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda i Novog Sada.