Uradi sam - katalog
21.9 C
Zrenjanin
22.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaJoš jednom je potvrđeno - voda u Zrenjaninu nije za piće

Još jednom je potvrđeno – voda u Zrenjaninu nije za piće

Voda u Zrenjaninu je zabranjena za piće od 2004. godine rešenjem inspekcije, zbog nedozvoljene količine arsena.

European Top 44 Airplay chart

Aktivisti pokreta „Kreni – promeni Zrenjanin“ objavili su zvanične rezultate ispitivanja vode u Zrenjaninu i naseljenim mestima, sprovedenog od strane Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin. Prema njihovim informacijama, na svih 39 mernih mesta, voda za piće nije bezbedna.

Analiza je obuhvatila higijensku ispravnost vode za piće, a uzorci su pokazali fizičko-hemijsku neispravnost u vezi sa organoleptičkim osobinama (miris, boja), povećanom potrošnjom kalijum permangata, koncentracijom amonijaka, ortofosfata, arsena, bora i natrijuma. Aktivisti su dobili rezultate analize i za 15 eko-česmi u gradu i naseljenim mestima, gde se samo na sedam lokacija voda smatra bezbednom. U pitanju su eko česme u Zrenjaninu u Stražilovskoj ulici, Botošu, Elemiru kod škole, Ečki, Knićaninu kod crkve, Melencima, Perlezu i Farkaždinu.

Ovi rezultati potiču iz zahteva za pristup informacijama od javnog značaja u okviru akcije „Voda za Vojvodinu“. Aktivisti su takođe sproveli akciju na zrenjaninskoj pijaci, gde su građanima predstavili rezultate ispitivanja vode. Organizovali su potpisivanje peticije kojom se zahteva sazivanje javne sednice Skupštine grada Zrenjanina radi rasprave o pijaćoj vodi. Takođe, predložili su da na svim javno dostupnim česmama piše „voda nije za piće“ i da se na računima koje dostavlja JKP „Vodovod i kanalizacija“ jasno istakne da „voda nije zdravstveno ispravna“.

Podsetimo, početkom decembra prošle godine, JKP „Vodovod i kanalizacija“ saopštilo je da je „Pannonian Water“, koji je kupio Fabriku vode, započeo probno preuzimanje sistema za vodosnabdevanje grada, ali je i dalje na snazi zabrana upotrebe vode za piće.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
89 %
4.8kmh
81 %
Sub
22 °
Ned
30 °
Pon
31 °
Uto
33 °
Sre
33 °