Namirnice koje traju (skoro) večno!

Rok trajanja

Namirnice koje imaju dugotrajni rok upotrebe su u vreme sve većih cena hrane veoma korisne za kućni budžet. Mnogi proizvodi se ipak greškom bacaju jer im je istekao rok trajanja, iako bi bili jestivi da su se čuvali na pravilan način, a neke namirnice mogu čak i nakon isteka roka trajanja još uvek da se koriste.

Namirnice – njihovo trajanje i čuvanje

Ovo su namirnice koje možete bezbedno kupovati i čuvati dugo, jer su praktično neuništive.

 1. So: Večita So je klasičan sastojak u kuhinji i nikada ne pokvari. Bilo da je morska ili obična, ostaje neograničeno dugotrajna dok se čuva na suvom. Pazite da je zaštitite od vlage kako biste izbegli stvaranje grudvica.
 2. Med: Slatko zlato, med je prirodni proizvod koji je, kada se čuva na odgovarajući način – hladno, suvo i tamno mesto – gotovo beskonačno dugotrajan. Kristalizacija nije znak da se pokvario, već je u pitanju prirodan proces koji je čak i indikator dobrog kvaliteta, ali ako vam smeta, može se rešiti prostim zagrevanjem tegle u toploj vodi.
 3. Šećer: Sladak, a večan. Šećer je još jedan proizvod koji ne pokvari ako se čuva na suvom mestu. Iako može da se zgrudva kada postane vlažan, i dalje je jestiv.
 4. Pirinač: Kao da mu ne prolazi vreme. Beli pirinač je neograničeno dugotrajan kada se čuva čvrsto zatovren i na suvom. Ipak, budite pažljivi sa smeđim pirinčem zbog većeg sadržaja masti, što može skratiti rok trajanja.
 5. Testenine: Testenine, posebno one bez jaja, takođe su veoma dugotrajne kada se pravilno čuvaju. Integralne testenine mogu da pokvare zbog sadržaja masti, ali klasične testenine ostaju jestive pri pravilnom skladištenju ostaju jestive čak i godinama.
 6. Kukuruzni skrob: Kukuruzni skrob, koji se koristi za zgušnjavanje sosova, ne pokvari se ako se čuva dobro zatvoren i na suvom mestu.
 7. Alkoholna pića: Rakija i druga alkoholna pića visokog procenta alkohola su gotovo neuništivi kada se čuvaju na pravilan način. Čak i otvorene flaše često zadržavaju svoj ukus decenijama.
 8. Javorov sirup: Javorov sirup ostaje veoma dugotrajan kada se čuva na hermetički zatvorenom i hladnom mestu. U frižideru se produžava rok trajanja, a zamrzavanjem je gotovo neuništiv.
 9. Belo sirće: Belo sirće zahvaljujući visokom sadržaju kiseline je večito dugotrajno, sve dok nije kontaminirano drugim namirnicama.
 10. Konzerve: Konserve su teoretski neograničeno trajne, pod uslovom da su neoštećene. Pazite na udubljenja ili ispupčenja koja mogu ukazivati na prisustvo bakterija.
 11. Voda u staklenim flašama. Voda u staklenim flašama, čuvana na hladnom i tamnom mestu, takođe je večito dugotrajna. Ipak, kod plastičnih flaša treba obratiti pažnju na rok trajanja, jer se zbog sitnih oštećenja i nepravilnog skladištenja lako odvaja mikroplastika i kontaminira vodu.
Namirnice med

Razlika između roka trajanja i datuma upotrebe Važno je razlikovati namirnice sa rokom trajanja i datumom upotrebe. Dok rok trajanja označava do kada proizvođač garantuje optimalni kvalitet, kod datuma upotrebe strogo se pridržavajte, jer ovde mogu postojati zdravstveni rizici.

S ovim spiskom dugotrajnih namirnica možete mirno popuniti ili isprazniti vaš špajz, ostavu, kredence, frižidere i zamrzivače i istovremeno izbeći nepotrebno bacanje hrane.

Pročitajte još i Koje namirnice ne treba podgrevati!