Poreklo (ham)burgera

Možda ste čuli priču da je Hamburg u Nemačkoj mesto gde je nastao hamburgera. Inspiracija za hamburger jeste došla iz Hamburga, ali je koncept sendviča izmišljen mnogo kasnije. Po mišljenju nekih istoričara, koncept posebno oblikovane pečene govedine verovatno prethodi Hamburgu, a možda je u pitanju i urbana legenda, međutim, neki tvrde da su mongolski jahači prvi jeli govedinu u sličnom stilu, poznatu kao “tatarski biftek”, u 12. veku, i mišljenje je da je ovaj trend išao iz Azijskih stepa preko trgovačke rute do Nemačke.

Iako je poreklo (ham)burgera ostalo izgubljeno u maglama istorije, većina istoričara se slaže oko porekla hamburgera iz Hamburga – do 19. veka, govedina od krava iz Hamburga je mlevena i kombinovana sa belim lukom, lukom, solju i biberom, a zatim formirana u pljeskavice (bez hleba ili lepinje) da bi se napravili “hamburški odresci”. Ovi rani hamburgeri smatrani su gurmanskim pa su i bili nedostupni širim narodnim masama, s obzirom na kvalitet hamburške govedine.

Kada su nemački imigranti počeli da pristižu u Njujork i Čikago, mnogi su zarađivali za život otvaranjem restorana. Na jelovnicima je često bio hamburški biftek, odnosno amerikanizovana verzija nemačke ponude, i često je to bilo najskuplje jelo na meniju. Tokom industrijske revolucije, radnicima u fabrici su služili hamburški odrezak iz kolica za hranu. Pokazalo se da ih je teško jesti stojeći, pa je jedan kreativni kuvar stavio mesnu pljeskavicu između dve kriške hleba.

Na žalost, ime ovog inovatora nije ostalo upamćeno ni zapisano, i teško je odrediti kada je tačno na ulicama Nju Jorka i Čikada krenula prodaja hamburgera , još teže ko je prvi počeo da ga prodaje, jer sigurno je neko pre 1900. stavio oblikovano mleveno goveđe meso između da parčeta hleba, ali u duhu korporativne borbe za čuvenim “ ” znakom, tri imena se spominju – braća Čarli i Frenk Menčes iz Hamburga u Nju Jorku, Hamburger Čarli Nagrin iz Viskonsina i Luis Lasen iz Konektikata.

Mada, nema potrebe odstupati mnogo od originala. Hamburger je toliko je popularan, da globalno gledano, želja za pljeskavicama možda nije održiva. Naučnici su suočeni sa izazovom da uzgajaju meso hamburgera u petrijevim posudama kako bi zadovoljili ogromnu potražnju za hamburger mesom širom sveta, a zamene za hamburgere sada postaju sve češće na jelovnicima širom sveta.

Pročitajte još i kako da tvoja čokoladna torta bude još bolja?