26 C
Zrenjanin
4.07.2022.
NaslovnaŽivotHrana i pićeKako da tvoja čokoladna torta bude još bolja?

Kako da tvoja čokoladna torta bude još bolja?

Male tajne zbog kojih će se tražiti parče više

Za mnoge ljubitelje čokolade i čokoladne torte, sasvim je dovoljno da im poslužite parče (ili dva) ovog slatkiša i imaćete zadovoljne goste. Međutim, kada jednom lestvicu standarda podignete, tražiće se parče više.

Uz nekoliko jednostavnih, ali vrlo važnih koraka, možete postati pravi majstor za čokoladne torte.

Da bi bilo koje jelo bilo dobro i ukusno, najpre treba pripremiti kvalitetne sastojke.Njihova priprema podrazumeva i da se svi sastojci koje ćete koristiti, neko vreme nalaze na sobnoj temperaturi.

Šećer definitivno nije sastojak koji određuje kvalitet čokoladne torte, već kakao i čokolada. Kakao koji koristite trebalo bi da bude što kvalitetniji i nezaslađen. Treba imati na umu da kakao koji uglavnom kupujemo, u sebi već sadrži šećer. Ovaj drugi, standardni, treba potražiti na policama „zdrave hrane“. Što tamnija boja, to će ukus torte biti intenzivniji.

foto: malik skydsgaard from unsplash

Ukoliko za svoju poslasticu planirate da koristite čokoladu, takođe, treba izabrati najkvalitetniju koju možete pronaći u prodavnicama. Recept za ovakvu tortu možda neće biti jeftin, ali će vredeti svaku paru.

Za one delove torte koje ćete peći u rerni, koristite svetle tepsije ili kalupe, umesto tamnih. Kao i tamnija odeća koja na suncu prvlači više toplote, tako i tamniji kalupi privlače više toplote u rerni, što može dovesti do toga da neki delovi torte ranije dobiju tamnu boju ili da se stvori tvrda krckava korica tamo gde ipak nije trebalo da je bude.

foto: felipe vieira from unslpash

Da bismo kasnije lakše izvadili kore koje smo pekli, obično kalupe i tepsije zamastimo ili posipamo brašnom. Za mazanje koristite puter, a za posipanje, umesto brašna kakao. Efekat će biti isti, a ukus još intenzivniji.

Verujem da će se poslastičari i svi koji su se izveštili u pravljenju slatkiša složiti da je izuzetno važno sastojke odmeriti tačno. Posebno brašno i šećer merite pažljivo. Niko ne voli čokoladnu tortu koja nije dovoljno slatka ili koja je previše slatka.

Takođe, ako ste se već odlučili da napravite odličnu čokoladnu tortu, odvojite dovoljno vremena za to. Kada je vremena dovoljno, onda ne žurimo sa mešanjem sastojaka. Mešanje bez žurbe, ključno je za sjedinjavanje putera i šećera, a kasnije i za teksturu čitave torte.

foto: kisoulou from unsplash

Nemojte žuriti ni kada je pečenje u pitanju. Viša temperatura u rerni neće ubrzati proces, samo će pokvariti sav trud. Budite vrlo pažljivi sa određivanjem temperature, pecite onoliko dugo, koliko je predviđeno i trudite se da vrata rerne ne otvarate tokom pečenja.

Fil je glavna zvezda torte i tako treba i da izgleda. Da bi se umutio dobar fil, važi praktično isto. Kvalitetni sastojci, vreme i strpljenje. Grudvice u filu će se dugo pamtiti i zato budite strpljivi.

Bez obzira na to da li će on biti čokoladni, voćni ili jednostavni vanila krem, važno je da se njegov ukus dobro slaže sa ostatkom torte.

foto: jason tuinstra from unsplash

Ekstrakt vanile je nešto što mnogi na kraju žele da dodaju kao pečat svom čokoladnom delu. Umesto toga, dodajte prstohvat morske soli i tako postignite puno bolji efekat.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...