Lekovito bilje srednjeg Banata – nova postavka u NMZ

Nakon uspešno završene Noći Muzeja, nadležni Narodnog muzeja Zrenjanina rešili su da prošire stalnu postavku za još jedan odeljak – lekovito bilje srednjeg Banata.

Na postavci su predstavlјene i izložene lekovite bilјke iz botaničke zbirke, koje su kod nas gotovo u svakodnevnoj upotrebi, poput kamilice, majčine dušice, hajdučke trave i sl. a koje svako od nas može sakupiti na području srednjeg Banata. Interesantne su jer su u narodu već vekovima našle primenu u narodnoj medicini i koriste se za prevenciju ili lečenje, i očuvanje zdravlјa. Danas se koristi preko 10.000 vrsta bilјaka i posvećuje im se velika pažnja, upravo u cilјu pronalaženja bolјih i kvalitetnijih lekova, koji bi po organizam čoveka bili što je manje štetni.

Lekovito bilje Banata NMZ

Do sada je stalna postavka Prirodnjačkog odelјenja Narodnog muzeja Zrenjanin uglavnom sadržala zoološke i delom geopaleontološke predmete i eksponate, dioramu živog sveta Banata, postavke fosilnih ostataka, vilinskih konjica i ptica Vojvodine, a nadalje ova zbirka proširena je i na botanički segment, realizacijom projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS. 

Lekovito bilje Banata NMZ 3

Autorka projekta je Nataša Knežević, viši kustos-biolog zrenjaninskog muzeja, dok je postavku adaptirala muzejska tehnička služba u saradnji sa Mirkom Šebulom, radnikom Muzeja u penziji.