Punjena paprika, još bogatija proteinima
Za portal 105.rs piše dr Branislava Knežević, nutricioniskinja i doktorka na specijalizaciji anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije
Punjena paprika kod nas nekako važi za zamenu za sarmu u letnjem periodu ili čak i za suparničko jelo, jer je mali broj ljudi koji vole i jedno i drugo.
Kako god bilo, punjena paprika je jelo koje može biti nutritivno vrlo bogata, a u ovom slučaju se radi o verziji koja je zdravija i još bogatija proteinima.
Paprika
Paprika je bogatstvo u jednom zalogaju
Paprika je jedna od najzastupljenijih kultura na našim prostorima, prisutna je i dostupna tokom većeg dela godine, a nalazimo je u raznim formama i bojama.
Bilo da je reč o rogi, baburi ili paradajz paprici pa čak i feferonama, crvenim, zelenim, žutim bojama, odlikuje ih maltene isti prebogat sastav hranljivim nutrijentima, a presiromašan kaloriama. Gotovo da ne postoji osoba kod koje je potreban oprez za unošenje ovog povrća.
Ima pozitivan efekat na smanjenje holesterola, zbog bogatsva vlakana je odlična za dobar rad gastrointestinalnog trakta, povoljno deluje na nivo šećera u krvi, s obzirom na to da sadrži retinoide smatra se da ima značaja u smanjenju nastanka raka prostate, a vrlo su značajni i za zdravlje očiju.
Crvene i narandžaste parpike su bogate likopenom za koji znamo da je odličan antioksidans, a naše telo ga uzima samo iz hrane. Ukratko rečeno paprika sadrži skoro sve vitamine, izuzetno veliki procenat minerala, uključujući gvoždje, hrom, cink, kobalt, fluor, mangan i apsolutno zaslužuje da bude čest gost na vašoj trpezi.
Punjena paprika – recept
Sastojci potrebni za ovaj porodični obrok i punjenu papriku bogatu proteinima su:
paprike (najbolje babure),
crni i beli luk,
mleveno meso (juneće, svinjsko ili kombinacija ova dva),
proso,
paradajz sok,
i voda.
Pre nego što ga pomešate sa mesom i prosom, crni luk možete izdinstati, ali nije neophodno. U mešavinu ovih sastojaka, dodajte malo soli i bosiljka. Paprika se napuni otprilike 2/3, poređa u šerpu i prelije mešavinom vode i paradajz soka. Kada pokrijete povrće ovom tečnošću, dodajte nekoliko listova lovora, poklopite i ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi oko 40 minuta.
Ukoliko ostane puno tečnosti uzme se mala količina i pomeša sa kašikom kukuruznog brašna pa se vrati u šerpu da se zgusne.
Zašto meso i proso sa paprikom?
Meso i proso podstiču varenje jedno drugog, obezbeđuju adekvatan unos proteina ali i kalijuma, gvoždja i drugih neophodnih hranljivih sastojaka. Zašto paprika? Jer je presiromašna kalorijama, a obiluje vlaknima, vitaminima i mineralima. U skuvanom obliku je dodatno bogata likopenom.
Punjena paprika, na ovakav način je dozvoljena apsolutno svima, dijabetičarima, sportistima, rekreativcima, onim koji vode računa o izgledu ili pak samo žele kvalitetan obrok.
Još korisnih saveta u vezi sa ishranom i zdravljem pronađite i na Insagram stranici zdravo.uz.branu.
Ideja za nutritivno bogat, jesenji ručak, može biti i musaka sa patlidžanom.