20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaSlava grada Zrenjanina biće obeležena u ponedeljak

Slava grada Zrenjanina biće obeležena u ponedeljak

Obeležavanje počinje u prepodnevnim satima u porti hrama u Svetosavskoj.

European Top 44 Airplay chart

U ponedeljak, 28. avgusta, grad Zrenjanin će obeležiti praznik Uspenja presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu. Motiv Uspenja predstavljen je i na grbu grada Zrenjanina.

Ovaj praznik počeo je da se obeležava u periodu između dva svetska rata kroz liturgije i litije koje su okupljale veliki broj ljudi. Tradicija je obnovljena 2013. godine, a svečana i posebno ukrašena litija proći će i ove godine gradskim ulicama.

Program obeležavanja gradske slave

U ponedeljak u 9 časova biće održana svečana liturgija u hramu Uspenja presvete Bogorodice u Svetosavskoj ulici. Nakon toga, u 10:15, svečana litija će krenuti iz porte hrama. Litija će se kretati Svetosavskom, ulicom Kralja Aleksandra I Karađorđevića i stići će do Trga slobode. U povratku je planirano da se litija Gimnazijskom, Svetozara Markovića i Svetosavskom vrati u portu hrama gde će se rezati slavski kolač.

Slava grada Litija m

U litiji će osim sveštenstva, učestovati predstavnici grada Zrenjanina, javnih službi i kulturno-umetničkih društava. Takođe, svi građani i građanke Zrenjanina pozvani su da se priključe litiji i doprinesu obeležavanju gradske slave.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
71 %
4.4kmh
6 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °