Šta sejati i saditi u jesen (1)?

Jesen u vrtu često se smatra vremenom za berbu i pripremu za zimski period mirovanja. Istina, osim ako niste baš uložili u proizvodnju ispod plastenika, nećete berbu obavljati tokom najhladnijih meseci, ali možete posaditi neke kulture u jesen koje će biti spremne za berbu u proleće i/ili leto.

Kada razmatrate vreme za vaš jesenji vrt, trebalo bi da ciljate period kada dnevna temperatura još uvek ne pada ispod 10°C. Dobar je znak kada je vreme hladnije, ali ne bi trebalo saditi biljke u zemlju ako temperature padaju ispod nule više od jedne noći.

Biljke iz porodice Allium, kao što su luk, beli luk i šalote, odlične su za jesenju sadnju i proizvešće plodove sledeće godine tokom leta. Ove biljke dugo sazrevaju i nije im problem da prezime ispod snega, ili . Zemljište prethodno nađubrite, i koristite malč kako biste suzbili korov koji će uprkos vremenu, sigurno tu i tamo izbiti.

Crni luk je jedna od baštenskih kultura kojoj najviše vremena treba da sazri, sazrevajući oko devet ili deset meseci. Takođe je višegodišnja biljka, kao i sve Allium biljke, tako da će nastaviti da rađa koliko god želite. Znaćete da je spreman za berbu kada stabljika promeni boju u žutu ili tamniju, zavisno o vrsti luka, pa čak i ako se potpuno osuši.

Praziluk se može saditi iz semena u jesen i proklijati u proleće. Trebalo bi ga sejati na razmaku oko 15 centimetara jedan od drugog. Iako praziluk nije posađen iz lukovica, i dalje mu je potrebno oko 10 do 15 centimetara malča da bi preživeo zimu. Semena praziluka trebala bi da se sade otprilike u isto vreme kada sadite lukovice u vašem regionu, a za berbu će biti spreman nakon otprilike šest ili sedam meseci. Prečnik zrelog praziluka biće između 2 i 4 centimetra u osnovi.

Beli luk je sličan crnom luku, osim što će stabljike početi da blede kada bude spreman za berbu. Glavicu belog luka razdvojite na čenove i posaditi ih sa korenom okrenutim nadole i vrhom na gore. Beli luk se može saditi iz kupovnog luka, ali gledajte da je provereno „domaći“. Uvozne sorte u prodavnicama tretirane su preparatima koji usporavaju ili sprečavaju klijanje.

Pročitajte još i Nega sobnih biljaka u hladnijem periodu godine.