Topla čokolada za savršen zimski dan
Koliko je obožavana širom sveta govori nam i podatak da je NASA uključila toplu čokoladu u meni astronauta na svemirskim misijama.
Zima je doba kada priroda uvija svet u svoj hladni zagrljaj, a mi tražimo utočište u toplini naših domova. U tim trenucima, nema ničeg umirujućeg kao topla čokolada koja ne samo da će nas zagrejati već i usrećiti. Evo recepta za savršenu toplu čokoladu.
Topla čokolada na najjednostavniji način
Sastojci:
- 2 šolje mleka
- 1/3 šolje čokoladnih kapljica ili izlomljene čokolade (po izboru)
- šećer po ukusu
- 1/4 kašičice vanilin šećera (opciono)
- 1/2 šolje slatke pavlake
- prstohvat soli
- šlag, rendana čokolada, cimet (po želji)
Uputstva:
Stavite mleko u šerpu i lagano ga zagrevajte na srednje jakoj vatri. Pazite da ne dovedete do ključanja, već samo do tačke kada počne da se lagano zagreva. Dodajte čokoladne kapljice ili izlomljenu čokoladu u mleko. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Nakon toga, umešajte slatku pavlaku i mešajte dok ne dobijete kremastu konzistenciju. Dodajte šećer, vanilin šećer (po izboru) i prstohvat soli. Nastavite da mešate dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Izlijte toplu čokoladu u šolje i dodajte željene dodatke poput šlaga, rendane čokolade ili cimeta.
Zdrava topla čokolada
Ukoliko pazite na ishranu i izbegavate da pijete toplu čokoladu, možda biste mogli da razmotrite ovaj recept.
Sastojci:
- 2 šolje bademovog ili kokosovog mleka (ili drugog biljnog mleka)
- 150 g tamne čokolade
- 2 kašike kakao praha (najbolje organskog)
- 1-2 kašike javorovog sirupa, meda ili agavinog sirupa (po ukusu)
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- prstohvat cimeta
- prstohvat soli
- naseckani badem ili neki drugi orašasti plodovi za posipanje (po želji)
Priprema:
Izlomite ili narendajte tamnu čokoladu. U manju šerpu stavite biljno mleko i postavite je na srednje jaku vatru.Kada mleko provri, prelijte ga preko izlomljene čokolade i mešajte sve dok se smesa ne zgusne, pazite da ne ostanu grudvice. Ako želite, koristite žicu za mućenje.Dodajte začine po želji, poput cimeta i ekstrakta vanile. Takođe, možete dodati i malo muskatnog oraščića kako biste pojačali ukus čokolade. Zasladite sirupom po izboru ili medom.Poslužite toplu čokoladu posutu naseckanim bademom ili drugim orašastim plodovima za dodatni užitak.