Hrana i piće

Topla čokolada za savršen zimski dan

Koliko je obožavana širom sveta govori nam i podatak da je NASA uključila toplu čokoladu u meni astronauta na svemirskim misijama.

Zima je doba kada priroda uvija svet u svoj hladni zagrljaj, a mi tražimo utočište u toplini naših domova. U tim trenucima, nema ničeg umirujućeg kao topla čokolada koja ne samo da će nas zagrejati već i usrećiti. Evo recepta za savršenu toplu čokoladu.

Topla čokolada na najjednostavniji način

Sastojci:

  • 2 šolje mleka
  • 1/3 šolje čokoladnih kapljica ili izlomljene čokolade (po izboru)
  • šećer po ukusu
  • 1/4 kašičice vanilin šećera (opciono)
  • 1/2 šolje slatke pavlake
  • prstohvat soli
  • šlag, rendana čokolada, cimet (po želji)

Uputstva:

Stavite mleko u šerpu i lagano ga zagrevajte na srednje jakoj vatri. Pazite da ne dovedete do ključanja, već samo do tačke kada počne da se lagano zagreva. Dodajte čokoladne kapljice ili izlomljenu čokoladu u mleko. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Nakon toga, umešajte slatku pavlaku i mešajte dok ne dobijete kremastu konzistenciju. Dodajte šećer, vanilin šećer (po izboru) i prstohvat soli. Nastavite da mešate dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Izlijte toplu čokoladu u šolje i dodajte željene dodatke poput šlaga, rendane čokolade ili cimeta.

cokoilada

Zdrava topla čokolada

Ukoliko pazite na ishranu i izbegavate da pijete toplu čokoladu, možda biste mogli da razmotrite ovaj recept.

Sastojci:

  • 2 šolje bademovog ili kokosovog mleka (ili drugog biljnog mleka)
  • 150 g tamne čokolade
  • 2 kašike kakao praha (najbolje organskog)
  • 1-2 kašike javorovog sirupa, meda ili agavinog sirupa (po ukusu)
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat soli
  • naseckani badem ili neki drugi orašasti plodovi za posipanje (po želji)

Priprema:

Izlomite ili narendajte tamnu čokoladu. U manju šerpu stavite biljno mleko i postavite je na srednje jaku vatru.Kada mleko provri, prelijte ga preko izlomljene čokolade i mešajte sve dok se smesa ne zgusne, pazite da ne ostanu grudvice. Ako želite, koristite žicu za mućenje.Dodajte začine po želji, poput cimeta i ekstrakta vanile. Takođe, možete dodati i malo muskatnog oraščića kako biste pojačali ukus čokolade. Zasladite sirupom po izboru ili medom.Poslužite toplu čokoladu posutu naseckanim bademom ili drugim orašastim plodovima za dodatni užitak.

Back to top button