Naslovna stranicaŽivotHrana i pićeTopla čokolada za savršen zimski dan

Topla čokolada za savršen zimski dan

Koliko je obožavana širom sveta govori nam i podatak da je NASA uključila toplu čokoladu u meni astronauta na svemirskim misijama.

European Top 44 Airplay chart

Zima je doba kada priroda uvija svet u svoj hladni zagrljaj, a mi tražimo utočište u toplini naših domova. U tim trenucima, nema ničeg umirujućeg kao topla čokolada koja ne samo da će nas zagrejati već i usrećiti. Evo recepta za savršenu toplu čokoladu.

Topla čokolada na najjednostavniji način

Sastojci:

  • 2 šolje mleka
  • 1/3 šolje čokoladnih kapljica ili izlomljene čokolade (po izboru)
  • šećer po ukusu
  • 1/4 kašičice vanilin šećera (opciono)
  • 1/2 šolje slatke pavlake
  • prstohvat soli
  • šlag, rendana čokolada, cimet (po želji)

Uputstva:

Stavite mleko u šerpu i lagano ga zagrevajte na srednje jakoj vatri. Pazite da ne dovedete do ključanja, već samo do tačke kada počne da se lagano zagreva. Dodajte čokoladne kapljice ili izlomljenu čokoladu u mleko. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Nakon toga, umešajte slatku pavlaku i mešajte dok ne dobijete kremastu konzistenciju. Dodajte šećer, vanilin šećer (po izboru) i prstohvat soli. Nastavite da mešate dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Izlijte toplu čokoladu u šolje i dodajte željene dodatke poput šlaga, rendane čokolade ili cimeta.

Zdrava topla čokolada

Ukoliko pazite na ishranu i izbegavate da pijete toplu čokoladu, možda biste mogli da razmotrite ovaj recept.

Sastojci:

  • 2 šolje bademovog ili kokosovog mleka (ili drugog biljnog mleka)
  • 150 g tamne čokolade
  • 2 kašike kakao praha (najbolje organskog)
  • 1-2 kašike javorovog sirupa, meda ili agavinog sirupa (po ukusu)
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat soli
  • naseckani badem ili neki drugi orašasti plodovi za posipanje (po želji)

Priprema:

Izlomite ili narendajte tamnu čokoladu. U manju šerpu stavite biljno mleko i postavite je na srednje jaku vatru.Kada mleko provri, prelijte ga preko izlomljene čokolade i mešajte sve dok se smesa ne zgusne, pazite da ne ostanu grudvice. Ako želite, koristite žicu za mućenje.Dodajte začine po želji, poput cimeta i ekstrakta vanile. Takođe, možete dodati i malo muskatnog oraščića kako biste pojačali ukus čokolade. Zasladite sirupom po izboru ili medom.Poslužite toplu čokoladu posutu naseckanim bademom ili drugim orašastim plodovima za dodatni užitak.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
18.3 ° C
18.3 °
17.8 °
93 %
1.7kmh
100 %
Tue
18 °
Wed
22 °
Thu
18 °
Fri
19 °
Sat
23 °