Hrana i piće

Vafli na 3 načina – čak i bez aparata

Topliji dani su pred nama, što znači da je vreme za letnje deserte! Vafli su uvek dobra ideja, mogu da budu doručak, ili desert a svako punjenje će ići odlično uz njih. Pred vama je recept za vafle, kao i tri ideje kako da postanu pravo letnje osveženje.

Recept za domaće vafle

Prvo da napravimo osnovu – vafle koji su hrskavi spolja, a mekani iznutra, taman koliko treba da izdrže sladoled, voće, krem ili šta god vam padne na pamet. Ne treba vam ništa specijalno osim osnovnih sastojaka i malo volje.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 g otopljenog putera (ili margarina)
  • 120 ml mleka
  • 150 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli

Priprema:

Prvo umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane lagano penasta i svetla. Zatim dodajte otopljeni puter i mleko, pa sve dobro sjedinite. U drugoj posudi pomešajte brašno sa praškom za pecivo i prstohvatom soli, pa ovu suvu mešavinu postepeno umešajte u tečnu smesu. Testo ostavite da odmori pet do deset minuta, kako bi se svi sastojci lepo povezali i testo blago naraslo.

Zagrejte aparat za vafle i pecite smesu dok vafli ne dobiju zlatno-smeđu boju. Nakon pečenja, vafle ostavite da se ohlade, kako bi ostali čvrsti spolja, a mekani i vazdušasti iznutra.

Kako peći vafle ako nemate aparat?

Ukoliko nemate aparat, ne brinite, smesu možete peći i u tiganju s neprijanjajućim dnom, tako što ćete je sipati u sredinu, rasporediti i peći s obe strane dok lepo ne porumene.

Sladoled sendvič

Jedan od najzabavnijih i najukusnijih načina da vafle pretvorite u letnji desert jesu sladoled sendviči. Ovo je onaj tip poslastice koji jednako oduševljava i klince i odrasle, jer, budimo iskreni, niko ne odoleva kombinaciji hrskavog vafla i sladoleda. Možete ih praviti unapred, držati u zamrzivaču i izvaditi kad god vam dođe želja za nečim slatkim i hladnim.

Priprema:
Na jedan vafl stavite sloj omekšalog sladoleda, poravnajte kašikom, pa poklopite drugim vaflom. Lagano pritisnite da se spoje. Ivice uvaljajte u dodatke koje volite – sve što lepo krcka ili osvežava je dobrodošlo. Umotajte svaki sendvič u papir za pečenje i ostavite u zamrzivaču bar sat vremena da se lepo stegnu.

vafl deser

Voćni kup

Ako vam se jede nešto slatko, a da nije teško ni kalorično, kombinacija jogurta, voća i vafla je pun pogodak. Ovaj desert je osvežavajući, lagan i gotov za nekoliko minuta, a pritom izgleda kao da ste ga naručili u nekom fensi kafiću. Sjajan je i kao zdrav doručak, pogotovo kad su napolju visoke temperature.

Biće vam potrebno:

  • Par vafla (lomljeni ili sečeni na trouglove)
  • Grčki jogurt ili kremasti sir sa medom i vanilom
  • Voće po izboru: borovnice, jagode, breskve, maline…
  • Po želji: med, čia semenke, listići čokolade

Priprema:
U čašu ili činiju ređajte slojeve: vafli, jogurt, pa voće. Ponovite još jednom da dobijete lep vizuelni efekat, posebno ako koristite staklenu čašu. Na vrh možete dodati med, čokoladne mrvice, ili listić mente. Osvežava, hrskavo je i taman dovoljno slatko, idealno za tople dane.

Sladoled i omiljeni voćni preliv

Kad želite da zasladite veče na poseban način, a da ne provedete previše vremena u kuhinji, ovo je pravi izbor. Spoj toplog vafla, hladnog sladoleda i voćnog preliva je nešto što nikada ne izlazi iz mode. Ovaj desert je jednostavan, a ostavlja utisak kao da ste ga naručili iz restorana.

Biće vam potrebno:

  • Vafli
  • Kugla sladoleda (najbolje vanila ili jogurt)
  • Voće: višnje, maline, borovnice
  • Malo šećera i limunov sok
  • Po želji: mleveni orasi, rendana čokolada

Priprema:
U tiganju kratko dinstajte voće sa malo šećera i limunovog soka, dok ne omekša i pusti mirisni sok. Na tanjir stavite topao vafl, preko stavite kuglu sladoleda, i sve prelijte toplim voćnim prelivom. Po želji pospite orasima ili čokoladom. Savršen balans toplog i hladnog, mekanog i hrskavog – i gotov za 10 minuta.

Možda će vam se svideti i Limun kolač.

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

Back to top button