Zdravlje

Vožnja bicikla po letnjim vrućinama – kako se pripremiti

Vožnja bicikla, u poređenju sa trčanjem ili bilo kojim drugim timskim sportom koji se ne odvija u vodi, je sigurno najprijatniji tokom toplotnog talasa. Veće brzine i kretanje vazduha koje generiše bicikl stvaraju odličan efekat rashlađivanja.

Međutim, taj efekt može zavarati i prikriti koliki napor ulažemo, koliko je vrućina i koliko se znojimo. Zato je tokom leta veoma važno održavati hidrataciju dok ste u pokretu kako bi se osigurao vaš učinak i uživanje u vožnji bicikla.

Pokrijte glavu

Ovo je posebno važno ako ste ćelavi ili imate retku kosu: pečena teme nije prijatna stvar. Nemojte se zavarati misleći da će vas kaciga zaštititi od opekotina – ti ventilacioni otvori će propuštati zrake sunca bez problema. Napomena: marama takođe dobro funkcioniše, kao i kačketi ili šeširi, dokle god su svetle boje.

Koristite kremu za sunčanje

Da, dokle god vozite, i to faktor 50 ili više. Proizvodi otporni na znoj i vodu pomoći će vam da se bolje osećate i sprečiti da postanete masna i klizava zbrka.

Pijte, pijte, pijte (vodu)

Znojaćete se kao ludi na dugoj vožnji bicikla po suncu, pa se pobrinite da nadoknadite rezerve vode u telu. Nemojte se iznenaditi ako ne budete morali da izbacujete vodu na bilo koji drugi način osim znojenjem tokom vrelog dana!

Voznja bicikla plaza

Jedite, jedite, jedite (palačinke i slane orašaste plodove)

Održavanje dobre ishrane je važno na svakoj biciklističkoj vožnji, ali nemojte se toliko fokusirati na hidrataciju da zaboravite i da jedete.

Elektroliti su obavezni!

Elektrolitne tablete ili energetski praškovi su ključni: oni će nadoknaditi osnovne soli i hranljive materije koje se gube tokom, održavajući vaše telo pravilno funkcionalnim (i smanjujući rizik od grčeva!).

Krenite sa dve pune flaše sa svakog stajališta

Ovo je jasno samo po sebi: nema ništa demoralizujuće (i potencijalno opasnije) nego ostati bez vode. Uverite se da napunite flaše pri svakoj prilici. Nemojte se truditi da nastavite bez vode.

Budite dovoljno fit pre nego što krenete

Vožnja bicikla, ako je dugo niste praktikovali, čak i na kraće staze, po vrelini leta itekako zna da bude naporna. Planirajte rutu i dužinu puta u skladu sa svojim sposobnostima. Nemojte da vas ego peče, bolje preći kraći put i podsetiti koliko možete da verglate i gde su vam granice, nego preforsirati svoje telo.

Ponesite naočare za sunce!

Čak i ako ih inače ne nosite, imajte ih pri ruci. Ako ih nosite, koristi su trostruke: moći ćete da vidite gde idete, zaštitićete oči od štetnih UV zraka (ako su sočiva dobra) i izgledaćete veoma kul. Što takođe ne treba zanemariti ;)

Pametno odredite vreme vožnje

Ako možete krenuti rano i preći dobar deo puta pre najtoplijeg dela dana, moći ćete da napravite zasluženu pauzu kada je sunce najjače. Zatim možete završiti ostatak kilometara prema kraju dana, kada situacija počne ponovo da se hladi.

Pojedite sladoled

Počastite se ukusnim sladoledom pri prvoj mogućoj prilici. Ovo je odlično za moral i dobar način da nadoknadite neke od kalorija koje sagorite.

Vožnja bicikla, na duže ili kraće staze je zdrav i ekološki odgovoran način transporta, koji štedi kućni budžet. Nemojte da vas vreme sprečni, okrenite te pedale!

Pročitajte još i (Ne)verujte brojačima kalorija!

Povezani članci

Back to top button